Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Pandemija koronavirusa je za sve naše sportaše značila otkazivanje natjecanja i susreta za koje su se pripremali mjesecima, pa i godinama. Jedna od njih je i hrvatska gimnastičarka Ana Đerek, mlada olimpijka koja je svoju kvalitetu pokazala još prije četiri godine u Rio de Janeiru. Sa samo 17 godina nastupala je uz najbolje sportašice svih vremena. Kako komentira konkurenciju, sljedeću Olimpijadu i kako provodi studentski život otkrila je u razgovoru za Global.

Zašto gimnastika? Kada si je počela trenirati? 

Treniram od svoje pete godine, a roditelji su me upisali na gimnastiku jer je to bazni sport i mislili su da će mi pružiti super osnovu za bilo koji drugi sport koji kasnije izaberem. Meni se na prvu svidjela gimnastika toliko da nisam razmišljala o prelasku u drugi sport. Mislim da je to sport koji obuhvaća snagu, fleksibilnost, kondiciju, eleganciju, ravnotežu, preciznost i sve to ga čini superteškim sportom, ali i posebnim.

Nastupala si na Olimpijskim igrama u Riu 2016. godine sa samo 17 godina. Tada si bila naša najmlađa sportašica. Kako bi opisala to iskustvo? 

Bila sam si čak premlada za tako veliko iskustvo i tek sam kasnije postala svjesna nekih stvari, ali sve skupa je to iskustvo za koje se isplati godinama trenirati i ne znam baš kako bih ga riječima opisala.

Kakva su tvoja očekivanja za sljedeće Olimpijske igre? Bojiš li se da će koronavirus utjecati na održavanje?

Ne razmišljam baš o tome da Olimpijade uopće neće biti. Nekako ovo ljeto samo uživam i pokušavam se ne opterećivati stvarima na koje ne mogu utjecati pa tako i na samu Olimpijadu. Stvarno želim da se održi jer je to san svakog sportaša tako da bi puno snova bilo uništeno. Zasad i dalje očekujem da će postojati određene mjere kojih ćemo se morati pridržavati, ali da će sve proći u najboljem redu.

Foto: Hrvatski gimnastički savez

Ove godine Netflix je izbacio dokumentarni film ‘Athlete A’ o seksualnom zlostavljaju mladih gimnastičarki u vrijeme kvalifikacija za Olimpijske igre u Riu. Među njima su bile najbolje američke sportašice. Jesi li pogledala?

Pogledala sam film, naravno. Stvarno je prestrašno što su neke federacije spremne napraviti zbog medalja, ali ja nekako nisam šokirana sa svime ovime što je izašlo na vidjelo jer i bez filma znam što je Američka reprezentacija spremna napraviti za zlato. Divim se Margaret Nichols jer stvarno treba jako puno hrabrosti za napraviti to što je ona napravila, a uz to je i žrtvovala svoj Olimpijski san da bi napravila pravu stvar.  

Simone Biles je jedna od najtrofejnijih gimnastičarki. Kako gledaš na svoju konkurenciju? 

Simone Biles je toliko bolja da ne mogu gledati na nju kao svoju konkurenciju uopće. Ona je next level za skoro sve gimnastičarke na sceni trenutno.

Tko su tvoji uzori? 

Moji životni uzori su moje dvije najbolje prijateljice još iz osnovne škole, a gimnastički uzori su mi Rumunjka Sandra Raluca Izbasa te Tina Erceg.

Gimnastika u Hrvatskoj, ima li prostora za poboljšanje? 

Prostora za napredovanje u hrvatskoj gimnastici ima dosta, počevši od dvorana i uvjeta za trening koje trenutno imaju samo Zagreb, Osijek i Nedelišće. To je veliki problem jer su sprave stvarno skupe, a bez njih se ne može. Također, mislim da se ne ulaže dovoljno u mentalnu spremnost gimnastičara i gimnastičarki koja je po meni jednako potrebna kao i fizička.

Koje bi postignuće u svom životu izdvojila?  

Od sportskih postignuća izdvojila bih dva plasmana na Olimpijadu, iako imam i drugih rezultata na koje sam stvarno ponosna. Nekako u gimnastici Olimpijske igre imaju stvarno posebno značenje te sam i sama svjesna koliko se stvari trebalo posložiti da bi taj san ispunila.

Rođena si Splićanka, kako bi opisala svoj rodni grad? 

Kako Luka Nižetić kaže: “U ovi grad san infišan, tu niko nije normalan”, tako je. Ja stvarno volim Split, volim se vratiti nakon svakog putovanja, prošetati i popiti kavu na Rivi. Obožavam što ljeti mogu lako i brzo otići na neki otok i što mi je sve što mi treba blizu i ne moram se voziti satima.

Osim što si gimnastičarka ujedno si i studentica. Kako se snalaziš? 

Kod mene faks i trening zajedno funkcioniraju odlično. Dapače, ne znam kako bi se snašla da nema jednog ili drugog. Dosta me motivira to što znam da jedini način da sve postignem je taj da ne gubim vrijeme i da se dobro organiziram pa to tako i napravim, a nakon ispitnog roka ili na kraju natjecateljske sezone stvarno budem zadovoljna i sretna što sam uspjela oboje uspješno uskladiti.

Foto: Privatna arhiva

Kako održavati ravnotežu učenja, treninga i zabave? 

Nije uvijek lako uskladiti obaveze na fakultetu, treninge, 100 drugih životnih obaveza i imati vremena za obitelj i prijatelje, ali ja stvarno većinu vremena mislim da imam vremena za sve i da ako se dobro organiziram da ću sve stići na vrijeme i kako treba. Nekad, naravno kao i svi, imam dana kad ne stignem ni pola onoga što sam zamislila, ali kad se stalno trudiš posvetiti se svemu onda sve, ako ne odmah, s vremenom dođe na svoje.

Korona nas je prisilila na virtualan oblik nastave. Kako si se snašla u online nastavi? 

Meni je iskreno ovo bio najlakši semestar ikad, ali ne zato što se u online nastavi ne treba učiti kako već profesori mahom misle, već zato što nisam imala natjecanja koja uvijek budu na kraju semestra. Nisam putovala ni izostajala s nastave pa su i treninzi vremenski bili dosta kraći tako da je sve skupa za mene bilo skroz u redu.

Studentica si Učiteljske akademije. Vidiš li se u budućnosti u tom smjeru ili ipak biraš gimnastiku? 

Upisala sam Učiteljski studij jer volim raditi s djecom i mislim da dok su u tom razdoblju života im mogu najviše pomoći te ih usmjeriti za dalje. U budućnosti se više vidim kao učiteljica nego kao trenerica, ali tko zna.

Foto: Privatna arhiva

Što radiš u slobodno vrijeme?

U slobodno vrijeme se družim s obitelji i prijateljicama, volim se otići rolati, šetati, biti u prirodi, ali i volim otići i na neku večeru. Ljeti obožavam biti na plaži s dobrom knjigom ili društvom, a volim i pogledati neku dobru seriju ili film.

Radno ljeto ili odmor? Kako ga provodiš?

Ljeto provodim trenirajući od ponedjeljka do petka, a vikendom pobjegnem malo po otocima. Radno, ali i opuštajući se jer nemam ni ispita niti natjecanja.