Foto: Fotosekcija KSET-a

Na ovogodišnjem Job Fair Meetupu u organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računalstva (FER) i Kluba studenata elektrotehnike (KSET) studentima je prikazano oko 50 tehnoloških poduzeća i imali su mogućnosti naučiti više o zapošljavanju i daljnjoj karijeri nakon fakulteta. Organizatori Job Fair Meetupa, Filip Ptiček, student FER-a i bivši tajnik Saveza studenata FER-a te Nikolina Relić, stručna suradnica u Centru karijera FER-a, za Global su opisali svoja iskustva, kako dalje funkcionira odnos studenata i poslodavca te dali prijedlog kako se pokrenuti u potrazi za poslom.

Postoji li određeni način na koji pronalazite poslodavce za sudjelovanje na Job Fairu?

Ptiček: S obzirom na to da unazad par godina na svakom Job Fairu sudjeluje više od 100 poduzeća, pronalazak istih nije problem. Kako je Job Fair rastao druga poduzeća su shvatila da je ovo pravo mjesto za predstavljanje studentima. Mogućnost izravne komunikacije i samim time dobivaju dojam što studenti traže kod poslodavaca je po mojem mišljenu glavni razlog zašto svake godine dobivamo sve više i više prijava.

Relić: Poslodavci su zainteresirani za pronalazak svojih budućih kolega na događajima ovog tipa koji direktno povezuju njih sa studentima kroz različite sadržaje i aktivnosti na lokaciji koja je studentima dobro poznata. Upravo iz tog razloga, i zato što smo bez obzira na trenutne okolnosti htjeli omogućiti studentima da dođu u direktan kontakt s poslodavcima, smo nakon otkazivanja sajma Job Fair, odlučili organizirati Job Fair Meetup. Zamišljen je kao manji događaj koji u opuštenoj atmosferi spaja studente i poslodavce kroz umrežavanje koje slijedi nakon ostalih aktivnosti: talkova, radionica i panel rasprava.

Jeste li zadovoljni cijelom organizacijom za vrijeme pandemije koronavirusa? Je li bilo zahtjevnije organizirati ovogodišnji Job Fair?

Ptiček: Kako je Job Fair projekt koji se odvija već neko vrijeme organizacija samog je na neki način već točno determiniran posao koji ne zahtijeva previše razmišljanja o sljedećim koracima. Naravno, to smo ove godine htjeli promijeniti te smo osim štandova i radionica htjeli imati dio sajma koji će biti više u konferencijskom stilu. S obzirom na to da smo bili primorani otkazati ovogodišnji Job Fair taj koncept konferencije je ostao kao jedino rješenje za alternativu Job Fairu. Kada smo donijeli odluku o otkazivanju već smo imali koncept Job Fair Meetupa tako da smo se odmah bacili na posao. Nastavili smo imati sastanke online što se ispostavilo da nije puno lošije od samih sastanaka uživo. Ono što je bilo najzahtjevnije kod organizacije je bila izrada nove web stranice i vizualnog dizajna. Došli smo do te odluke da bi dali dojam poduzećima i studentima da ovo nije standardni Job Fair već nešto novo i drugačije.

Relić: Svakako je bilo izazovno organizirati događaj za vrijeme pandemije. Najizazovnije je bilo planiranje više krajnjih izvedbi samog događaja s obzirom na to da se situacija s mjerama mijenjala iz dana u dan. Međutim, kao i kod svih izazova, pronašli smo različita rješenja i različite opcije održavanja događaja. Tako smo, s obzirom na ograničeni broj sudionika uživo, organizirali i live stream događaj putem platformi YouTube i Facebook, koja je omogućila praćenje događaja zainteresiranim studentima koji zbog manje mjesta na događaju ili zbog samoizolacije nažalost nisu mogli biti prisutni.

Foto: PR

Jeste li zadovoljni odazivom studenata? Koji su njihovi komentari na cijeli događaj?

Ptiček: Jako smo zadovoljni odazivom studenata pogotovo što smo za svaki talk, radionicu i panel ograničili broj maksimalnih posjetitelja kako bi se držali preporuka Stožera. Dobivali smo i upite studenata možemo li ih dodatno staviti na popunjene talkove i radionice, tako da je interesa bilo i više nego smo imali kapaciteta. Mislim da su studenti ostali zadovoljni samim događajem jer osim interesantnih talkova, mogućnosti za networking mogli su odslušati i zanimljive panele na kojima su mogli čuti razna stajališta poduzeća, a i profesora te studenata.

Relić: Iznimno smo zadovoljni odazivom studenata na događaju. Vjerujemo da i studentima u ovo doba pandemije nedostaju događaji poput Job Fair Meetupa te da je to bio još jedan dodatan motiv dolaska na događaj, osim kvalitetnog sadržaja, direktnog upoznavanja s poslodavcima i stjecanja novih znanja i vještina.

Postoji li netko od poslodavaca tko se izdvojio kod studenata? Jesu li studenti bili više zainteresirani za neko određeno područje?

Ptiček: Najviše interesa je bilo u utorak i petak jer su to tvrtke koje se bave temama povezanim s računalnom znanošću, što je velika većina studenata na smjeru računarstva, a i poduzeća koja se bave najnovijim tehnologijama na području razvoja internet i mobilnih aplikacija.

Relić: Događajem smo omogućili raznovrsnost sadržaja. Svaki student je mogao pronaći nešto za sebe. Tako smo raznovrsnost omogućili kroz različite vrste aktivnosti (talkove, radionice, panel rasprave, hot talk) te kroz tematske dane. Naime, svakog dana na Job Fair Meetupu predstavljala su se poduzeća iz različitih industrija, tako da smo pokrili područje energetike, automatike, podatkovne znanosti, mrežne sigurnosti, elektronike, ugradbenih računalnih sustava, informacijsko-komunikacijske tehnologije, razvoja mobilnih i internetskih aplikacija. Zaista je svatko mogao proći poduzeće koje je htio.

Kako funkcionira odnos studenata i poslodavaca nakon Job Faira? Ostanu li u kontaktu?

Ptiček: Studenti imaju mogućnost predati životopis koji bude dostupan svim poduzećima. Ove godine smo CV stavili kao obavezan dio prijave na Job Fair Meetup. Jer osim što smo skenirali QR kodove, koji se generiraju ispunjavanjem CV-a, da bi vršili evidenciju prisutnih bilo je potrebno i napraviti rezervaciju kako bi kontrolirali broj slobodnih mjesta na talku, radionici i panelu. Skeniranje QR kodova je dostupno i poduzećima da bi mogli zabilježiti studente s kojima su pričali i koji su ih se dojmili. CV skeniranih studenata se pokaže poduzećima u bazi CV-a posebno označeno da lakše pronađu studente s kojima su razgovarali.

Relić: Poduzeća su tijekom događaja mogla skenirati ulaznice u obliku QR kodova koje su studentima služile i kao posjetnice. Na taj način, olakšali smo poslodavcima povezivanje i nakon završetka trajanja događaja. Također, oni studenti koji nisu mogli sudjelovati uživo na umrežavanju, mogli su ostaviti svoj životopis u bazi životopisa Job Fair Meetupa, kojoj imaju pristup svi poslodavci te si tako mogu povećati vjerojatnost za dobivanje posla ili prakse.

Imate li prijedloge za studente koji su trenutno u potrazi za poslom?

Ptiček: Osim što je njihov životopis vidljiv u Job Fair Meetup bazi svim poduzećima koja sudjeluju bez obzira sudjelovali uživo ili pratili prijenos, studenti mogu i na našoj sekciji bloga pronaći korisne savjete za pronalazak posla. Ovdje trebaju prvo krenuti od izgradnje svoje slike tako da je kvalitetan CV prvi korak, nakon toga mogu napraviti LinkedIn profil koji će ih ubaciti u njihovu bazu i tako nudi otvorene pozicije raznih poduzeća, ali će se i profili pojavljivati poduzećima koja traže studente.

Osim toga, svoju prisutnost u dinamičnom IT svijetu mogu ostvariti izradom GitHub profila gdje mogu objaviti svoje projekte ili sudjelovati u radu drugih te pokazati da imaju znanja kojima mogu doprinijeti zajednici. Uz ove, postoje i drugi načini, od pretraživana oglasa na raznim online portalima do sudjelovanja na događajima poput Job Fair Meetupa, studenti imaju prilike pronaći sebi zanimljiv posao i izgraditi karijeru u Hrvatskoj, samo trebaju napraviti taj početni korak i aktivirati se, za sve ostalo se lako dođe do informacija.

Relić: Budite proaktivni. Ovo je razdoblje kada je još više potrebno da svi budemo proaktivni, kreativni i fleksibilni. Provjerite koje su mogućnosti za zapošljavanje ili praksu u poduzećima koja vas zanimaju, sudjelujte u što više online događaja u kojima se možete povezati s poslodavcima i u online edukacijama u kojima možete steći nova znanja i vještine potrebne za buduću karijeru. Prijavite se za volontiranje u studentskoj udruzi i na projektima koji su vam zanimljivi. Također, pokušajte raditi na vlastitim projektima i na taj način stječite praktično znanje.

  • Global je medijski pokrovitelj Job Fair Meetupa