Foto: Vilim Hlušička/Global

Petar Jurišin apsolvent je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Godinama je član jedne udruge pa se putem nje susreo s raznim problemima i preprekama koje muče nevladine institucije. Tako je odlučio uzeti poduzeti nešto i kandidirao se za ulazak u Savjet mladih Grada Zagreba, kojem je odnedavno i predsjednik.

Koja je glavna zadaća Savjeta mladih Grada Zagreba?

Glavna zadaća trebala bi biti aktivna participacija u pisanju Programa za mlade i nadgledanje provodi li se taj Program kako treba. Aktivno ćemo sudjelovati u izradi novog programa za mlade koji će biti na snazi od 2019. godine.

Treba staviti na vagu hoćemo li se temeljiti na tome da manje udruga dobije više novca kako bi ta sredstva imala veće značenje, ili da više udruga dobije manje novca kako bi te udruge imale inicijalna sredstva

Koji su vam prvi koraci u mandatu?

Naš je mandat počeo s otvorenom tribinom koju smo održali 19. prosinca prošle godine. Na nju smo pozvali sve zainteresirane udruge za mlade i udruge mladih kako bismo ustanovili koji su to problemi s kojima se te udruge susreću. Time smo htjeli otkriti na koje se korake najprije fokusirati i koje probleme prve pokušati riješiti. Doznali smo da su najčešći problemi udruga financiranje, prostor i pravna regulativa – kako napisati statut i što sve pri otvaranju udruge treba napraviti. Na samoj tribini predložili smo otvaranje internetske platforme za udruge mladih i za mlade kako bismo ih lakše povezali jer one imaju raznih problema. Ali ako surađuju, mnogo će lakše doći do nekih konkretnih projekata i zaključaka nego ako rade individualno.

Kako će web-platforma izgledati i kad bi trebala početi s radom?

Na stranicama Grada Zagreba trebala bi postojati poveznica na Program za mlade Grada Zagreba koji se svake tri godine obnavlja, tj. piše se novi. Cilj nam je napraviti da taj program bude što transparentniji za udruge. Ideja je da nam udruge i svi zainteresirani mogu uputiti kritike i prijedloge Programa da bismo onda mogli ispraviti nedostatke pri pisanju novog programa. Platforma bi sadržavala i obavijesni kanal kako bi sva događanja na kojima rade udruge mogla što vidljivije prikazati i kako bi bila sva na jednome mjestu. Još jedna od ideja je da se napravi kategorizacija udruga, kako bi istaknuli čime se određena udruga bavi, primjerice, znanost i obrazovanje, sport. S radom se nadamo da će početi što prije.

Foto: Vilim Hlušička/Global

Smatrate li da Grad Zagreb općenito dovoljno dobro financira udruge za mlade?

Smatram da se udruge dobro financiraju, iako uvijek može bolje. Ono što smo uočili i što su nam rekli u Gradskom uredu za sport i mlade jest da često nailaze na nepotpunu dokumentaciju pri prijavi na natječaje, ili da se sredstva koja udruge dobiju nenamjenski troše za neke druge namjene. Jedan od ciljeva Savjeta mladih jest educirati udruge kako dobro napisati prijavu za natječaj i kako kvalitetno iskoristiti dobivena sredstva.

Jesu li, prema vašem mišljenju, dodjele novca dovoljno transparentne?

Nastojat ćemo da barem jedan član Savjeta sudjeluje pri donošenju odluke o dodjeli novca kako bi to bilo što transparentnije, ali smatram da je i sada to transparentno. Problem je što je novca relativno mnogo, ali se i mnogo udruga prijavljuje za projekte. Treba staviti na vagu hoćemo li se temeljiti na tome da manje udruga dobije više novca kako bi ta sredstva imala veće značenje, ili da više udruga dobije manje novca kako bi te udruge imale inicijalna sredstva.

Što je bolje, dati više novca manjem broju udruga ili pak manje novca većem?

Trebalo bi pronaći zlatnu sredinu. Na natječaj se ne mogu javiti udruge koje postoje manje od godinu dana, ali postoje mehanizmi kako se i njima mogu dodijeliti sredstva. Tih natječaja i mogućnosti je mnogo, pa je zbog toga potrebno provesti sustavnu edukaciju udruga kako bi znale koje sve mogućnosti postoje, i to ne samo na razini Grada. Sve ovisi o potrebama udruga, možda će nekad biti dovoljno novca za sve što udruge traže, a nekad neće. Treba staviti na vagu sve, od značenja određenog projekta do veličine udruge.

Kakav je položaj mladih danas u Zagrebu i kako bi se on mogao poboljšati?

Ponajprije većom participacijom mladih u društvu. U doba digitalizacije vidimo da se mnogo mladih okreće virtualnom druženju, a na to je teško utjecati. Kad usporedimo s ostatkom Hrvatske, u Zagrebu se nudi mnogo mogućnosti, ali može bolje. Zauzimamo se za uvođenje građanskog odgoja već u osnovne škole, čime bismo pojačali aktivnosti mladih, odnosno njihovo obrazovanje što će tiče prava mladih, financijske pismenosti. Da znaju općenito kakve mogućnosti postoje i kako ih mogu iskoristiti. Danas postoji mnogo programa, ali mladi su tromi i nezainteresirani. Zato i pokrećemo web-platformu.

Kako Savjet mladih povećava informiranost mladih?

Što se tiče tribina i javnih okupljanja, općenito smo se usmjerili na udruge mladih i udruge za mlade kao najaktivnije sudionike društvenog života mladih. Jako je teško doći do mišljenja prosječnog mladog čovjeka. Na posljednjoj sjednici smo govorili i o edukacijama za udruge mladih i za mlade i uputili Gradskom uredu za sport i mlade zahtjev da se barem tri puta na godinu organiziraju edukacije o raznim pitanjima, prije svega, o dodjeli novca, prostora i pravnoj regulativi, ali i o svemu ostalom što je potrebno. Doveli bismo određene stručnjake i zadužene ljude za ta područja da objasne mladima i svima zainteresiranima kako pojačati aktivnost i participaciju.

Koji je najveći problem mladih u Zagrebu?

Prema istraživanju koje je provedeno 2016., najveći problem je zapošljavanje. Potrudit ćemo se da poticaji za zapošljavanje mladih budu veći. Zagreb je najveći i glavni grad, on bi trebao biti taj koji gura državu naprijed.

Dio zastupnika u Skupštini za mlade je nazainteresiran

Koliko zastupnici Gradske skupštine uvažavaju vaše prijedloge?

Relativno smo novi i imamo pravo iznijeti svoj stav i obrazložiti odluke koje donosimo. Neki zastupnici su jako zainteresirani za naš rad, dok su neki potpuno nezainteresirani. Kada smo na jednoj sjednici imali naš prijedlog Programa rada i financijskoga plana Savjeta mladih, zamolili smo gradske zastupnike da se posvete više problemima mladih jer se više od tri sata raspravljalo o uklanjanju jedne biste nego o aktualnim problemima mladih.