Foto: Goran Stanzl/Pixsell

GLOBAL JE MEDIJSKI POKROVITELJ ARCE 2017.

Najpoznatija međunarodna izložba inovacija na ovim prostorima, ARCA, jubilarnu 15. godinu u Zagrebu okuplja kreativce i inovatore iz cijelog svijeta. U tri dana, od 19. do 21. listopada, u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) inovatori će predstaviti više od dvije stotine inovacija iz raznih područja ljudskog rada, od znanosti i tehnologije preko elektrotehnike i medicine do rekreacije i zabave.

Inovatori će predstaviti više od 200 inovacija – od znanosti i tehnologije, preko elektrotehnike i medicine, do rekreacije i zabave

“Poznato je da su inovacije pokretači gospodarstva i društva, i zato nastavljamo i ovu jubilarnu godinu s izazovom da na jednom mjestu predstavimo domaće i strane inovacije, povežemo sve subjekte inovacijskog lanca i nastavimo razvijati inovacijsku kulturu u Hrvatskoj”, rekao je Ivan Bračić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, inače i sam inovator i poduzetnik.

Na ARCI će se uz uspješne inovacijske tvrtke, samostalne inovatore, udruženja inovatora te znanstvene institucije predstaviti i velik broj domaćih fakulteta i mladih inovatora, mahom studenata koji su obilježili i prošlogodišnju ARCU. Stoga ne čudi da je suorganizator izložbe, uz Hrvatsku zajednicu tehničke kulture, NSK u Zagrebu i Međunarodnu federaciju nacionalnih organizacija inovatora (IFIA), i zagrebačko sveučilište.

“Cilj nam je da Sveučilište u Zagrebu postane najveće inovacijsko središte u Hrvatskoj”, istaknuo je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije i transfer tehnologija Sveučilišta. Dodao je da uz akademsko poduzetništvo, Sveučilište želi aktivirati kreativni i inovativni potencijal studenata.

“U razvijenim je zemljama svijeta takva inicijativa dugogodišnja praksa, a najbolji primjer svakako je Silicijska dolina, sinonim za tehnološki razvoj i napredak”, rekao je prorektor.