Foto: Pexels

Hrvatska je već godinama poznata kao atraktivna turistička destinacija, a u 2021. godini od velike mogućnosti je proširenje njezina potencijala. Naime, u kolovozu ove godine potaknut je razgovor o uvođenju i regulaciji digitalnih nomadskih viza u Hrvatskoj, a za ovaj posao potrebna je dobra internetska povezanost i računalo.

Hrvatska kao idealna zemlja

Raspravu preko LinkedIna, na koju je premijer Andrej Plenković odgovorio, započeo je nizozemski poduzetnik Jan de Jong koji već 14 godina prebiva u Splitu i svima preko svojih društvenih mreža preporučuje isto. On se klasificira kao doseljenik, ali smatra da Hrvatska ima gotovo idealne uvjete za digitalno nomadstvo.

Digitalni nomadi zaposlenici su stranih država koji svoj posao mogu obavljati s bilo koje lokacije samo uz pomoć računala i dobre internetske veze, ali za razliku od freelancera oni su trajno zaposleni na istom radnom mjestu, neovisno odakle rade. Također, digitalni nomadi pretežno rade u IT sektoru, telekomunikaciji, marketingu, odnosima s javnošću, podršci korisnicima te umjetničkim zanatima poput fotografije i spisateljstva, zbog čega nemaju posebnih fizičkih restrikcija pri obavljanju posla.

Digitalni nomadi zaposlenici su stranih država koji svoj posao mogu obavljati s bilo koje lokacije samo uz pomoć računala i dobre internetske veze

Ono što se ističe kod Hrvatske, a privlači digitalne nomade, svakako su sigurnost, solidna internetska veza, ugodna mediteranska klima, gostoprimstvo, niži do umjereni troškovi te članstvo u Europskoj uniji. Na stranici s recenzijama gradova po uvjetima boravljenja za digitalne nomade, Nomad List, Zagreb se u kontekstu Europe pozicionirao na 12., Rijeka na 51., a Zadar na 69. mjesto.

Ojačavanje hrvatskog gospodarstva

Uvjeti nomadske vize još nisu fiksno dogovoreni, ali postoji mogućnost da se digitalnim nomadima osigura neoporezivanje i besplatno zdravstvo, što je Dubrovnik već obećao za razdoblje od godinu dana.

Iako već postoje zemlje u kojima je nomadska viza uvedena, radi se o nekolicini, a u Europskoj uniji to su Češka, Portugal i Njemačka, koja se prva odlučila za taj pothvat na području EU. U svakoj zemlji uvjeti vize variraju, a u Hrvatskoj će osobe s nomadskom vizom moći ostati do godinu dana. Ako u prvih šest mjeseci zatraže produljenje, to će biti moguće i do dvije godine.

Jong ističe da se za minimalni imovinski cenzus očekuje iznos između 15.000 i 20.000 kuna. Nizozemski poduzetnik također kaže da ovakav pothvat nosi potencijal ojačavanja hrvatskog gospodarstva, osobito zbog digitalnih nomada izvan EU koji već sada iskazuju interes za dolaskom.

“Trenutačno još radimo sa svim uključenim ministarstvima da bismo ‘ispeglali’ sve detalje, ali sjajno je vidjeti da su svi uključeni i da ulažu snažne napore da bi se to postiglo do kraja 2020. Ministarstva koja su trenutačno uključena u to su Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ministarstvo rada te Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, mirovinski fond, Porezna uprava…”, izjavio je Jong za Poslovni.hr.