StoryEditor

DIZAJN I MARKETING Ne oglašavati proizvod je kao da najmoderniji brod stoji u luci, a nikad nije ušao u more

Autor:
Tekst: Lana Belavić
16/10/2021 u 07:38 h
Dizajn proizvoda predstavlja vizualni identitet artikla, ali i brenda na tržištu. Međutim, dizajn nije dovoljan, za kvalitetan dojam potrebno ga je ukomponirati i uskladiti s marketingom i željama kupaca da bi proizvod posljedično dobro kotirao na tržištu. Odličan primjer usklađenog vizualnog identiteta i marketinga je Good Hair Day linija tjestenine čije je pakiranje dizajnirao Nikita Konkin i to tako da izgleda kao ženska kosa. "Možete imati savršen proizvod izuzetne kvalitete, međutim, ako dizajn proizvoda i cijeli marketing nisu dobro odrađeni proizvod neće postići željene rezultate na tržištu", objasnio je važnost dobrog marketinga parfumer Hrvatske parfemske kuće Tomislav Vrbanec.
Prije samog početka kreiranja dizajna potrebno je odrediti ciljano tržište koje tvrtka želi svojim proizvodom oduševiti. Ne upotrebljava se isti dizajn za mlađe i zrelije kupce te je važno naglasiti da su to dvije u potpunosti različite skupine potrošača s različitim preferencijama kojima se tvrtka u dizajniranju proizvoda mora prilagoditi.

Inspiracija kao važan čimbenik

Na osmišljavanju dizajna pojedinog proizvoda radi nekoliko ljudi, a zajedno s klijentom komentiraju se prednosti i nedostatci svakog prijedloga. Izuzetno je težak zadatak pratiti trendove u dizajnu, ali sve postaje puno lakše kada je poznato nekoliko parametara, kao što su preferencije potencijalnih kupaca, pojasnio je Vrbanec. Osim toga, proces kreiranja dizajna zahtjeva inspiraciju uz pomoć koje će konačni proizvod poprimiti izgled koji će naposljetku zadovoljiti želje kupaca, a Zoran Aragović iz tvrtke Bite My Style je napomenuo da inspiracija ponekad dolazi sama, ali i da uvijek ima mobitel uz sebe te da fotografira različite forme ili kombinacije boja koje kasnije koristi kao ideju za svoj dizajn. Jedan od ključnih elementa dizajna je i boja. Iznimno je važno da ambalaža izgledom odaje sadržaj proizvoda, međutim, to i nije tako jednostavno. Naime, iako je boja važan vizualni čimbenik, jednako tako je i podosta subjektivan te ovisi od kulture do kulture.

Prije samog početka dizajniranja potrebno je odrediti ciljano tržište koje tvrtka želi svojim proizvodom osvojiti

"Dok koristimo boje bitno je znati njihovo značenje. Plava boja sugerira mir, sigurnost i povjerenje, zbog čega ovu boju koriste policija, osiguravajuće kuće i računovodstveni servisi, ali plava je ujedno i boja koju voli najviše ljudi bez obzira na spol, pa je samim time i jedna od najzastupljenijih boja u marketingu", napomenula je Andreja Rambrot Malenica iz agencije Pisalica. Boje u dizajnu podosta ovise i o trendovima. Rambrot Malenica nadodala je da su trenutno u trendu neutralni i zemljani tonovi, zato što se brojne industrije, od modnih do kozmetičkih, okreću prirodnim i biorazgradivim ambalažama i proizvodima.

Društvene mreže neizostavan marketing

Marketing igra važnu ulogu u svakoj industriji. Nakon što je kreiran kvalitetan proizvod, potrebno je osmisliti i jednako kvalitetnu marketinšku priču kojom će tvrtka približiti proizvod što većem broju potencijalnih kupaca. "Sjetite se samo sebe kada ste u trgovini i birate piće, hoćete li izabrati Kalu ili Janu? Vaš izbor vjerojatno će biti Jana upravo zbog ambalaže koja nosi poruku – motivacijski citat koji će vam uljepšati dan", pojasnila je Rambrot Malenica. Vrbanec je rekao da su se parfumske reklame posljednjih godina svodile na provjerene recepte, odnosno angažiranje poznatih osoba, dok se parfem prezentirao kao luksuzna roba.

Trenutno su u trendu neutralni i zemljani tonovi, zato što se brojne industrijeokreću prirodnim i biorazgradivim ambalažama i proizvodima

"Jako mi se svidjela reklama za Axe dezodoranse od prije nekoliko godina koja je pomakla granice "mirisnog marketinga". To je bila ona reklama s ‘palim anđelima‘ koju smo svaki dan imali prilike vidjeti u udarnom terminu na televiziji", prisjetio se Vrbanec. Aragović je objasnio da tvrtka Bite My Style inzistira na urbanim kolekcijama koje sadrže detalje prepoznatljive za brend. U modnom je dizajnu bitno kolekcije prezentirati revijama, modnim kampanjama i suradnjom sa stilistima ili pak osobama s javne scene kao ambasadorima brenda. Isto pravilo može se primijeniti i na svaku drugu vrstu proizvoda, ambasadori su uvijek dobrodošli, a tu su i nezaobilazne društvene mreže kao vrlo važan marketinški alat za komunikaciju s kupcima i stvaranje imidžu brenda, objasnio je Aragović. "Ako ne oglašavate proizvod, to vam je kao da ste napravili najmoderniji brod koji sada stoji u luci i nikad ga niste gurnuli u more. Nitko nikad neće saznati koliko je vaš proizvod veličanstven", istaknula je Rambrot Malenica.
24. srpanj 2024 12:47