Foto: Andrea Grzicic

Industrija vjenčanja ulazi u drugu godinu krize. Zbog pandemije koronavirusa organizatori vjenčanja, fotografi i bendovi ne mogu znati hoće li vikendima moći odraditi svoj posao, ili će im biti odgođen, a možda čak i potpuno otkazan. Ono što daje nadu da će se uskoro svadbe moći organizirati bez većih problema jest to što je od ovog tjedna omogućeno najviše 120 uzvanika na svadbenim svečanostima. Uvjeti su da osoba ili ima negativan nalaz ili je preboljela bolest unutar šest mjeseci ili je cijepljena s obje doze cjepiva.

“Prije više od godine dana, s početkom pandemije i prvog lockdowna, savjetovali smo svim tadašnjim mladencima koji su svoje vjenčanje planirali u 2020. godini da odgode na 2021. godinu, a sada smo u situaciji da neki od tih mladenaca ta ista vjenčanja prebacuju na 2022. godinu”, istaknula je Martina Rakić iz tvrtke Weddings in Croatia.

Martina Rakić (Foto: Mihoci studios)

Last minute vjenčanja

Neizvjesnost oko mogućnosti održavanja svadbene svečanosti plaši mladence, ali i organizatore vjenčanja koji moraju konstantno biti u kontaktu s mladencima te ih informirati o svim mogućnostima odvijanja vjenčanja te novim propisanim restrikcijama. Organizatorica vjenčanja Eneja Pliško iz agencije Flammeum rekla je da ako trenutna situacija ne dozvoljava organizaciju vjenčanja u okvirima u kojima su mladenci zamislili pokušavaju se pronaći solucije koje su prihvatljive.

“Mladenci se ponekad odlučuju za intimnu proslavu uz obitelj i kumove, no većina njih ne želi odustati od svojih snova pa tražimo alternativne datume u nadolazećem razdoblju”, pojasnila je Pliško.

Većina mladenaca ne želi odustati od svojih snova pa se traže alternativni datum

Vjenčanja su se prije pandemije koronavirusa planirala u prosjeku godinu dana unaprijed, međutim, zbog neizvjesne situacije razdoblje organizacije pomiče se na dvije ili tri godine, a sve više mladenaca planira last minute vjenčanja te se organizatorima javljaju samo nekoliko mjeseci ili tjedana prije samog događaja. Zbog svih tih promjena, organizatorica vjenčanja Sanela Mašinović iz tvrtke Flammeum istaknula je važnost rada s kvalitetnim suradnicima.

“Radimo s pomno odabranim lokacijama i dobavljačima, od kojih svi izlaze u susret u slučaju odgode vjenčanja te ustupaju nove slobodne termine bez bilo kakvih dodatnih naplata“, objasnila je Mašinović.

Neizvjesni uvjeti nisu stres samo mladencima. Novonastali problemi donose i novi način organizacije posla pa je tako u posljednje dvije godine posao organizatora vjenčanja postao stresan nego ranije jer u svakom trenutku može doći do otkazivanja svadbe.

Važnost rezervnog plana

Rezervni plan sastavni je dio svake organizacije vjenčanja, a u pandemiji se pokazao kao neizbježan.

“U samom procesu organizacije jako puno razgovaramo s mladencima o njihovim željama, ako se prvobitan plan ne ostvari sagledavamo i planiramo opcije rezervnog plana”, ispričala je Pliško te nadodala da uvijek sugeriraju mladencima da ne brzaju s odlukama oko odgađanja ili prebacivanja vjenčanja dok ne vide koje će restrikcije vrijediti za određeno razdoblje.

Fotografkinja Andrea Gržičić rekla je da mladenci nisu u potpunosti odustali od planiranja najsretnijeg dana u njihovom životu te da je svega četvero njezinih klijenata odgodilo svadbu. Gržičić je objasnila i da se želje mladenaca nisu promijenile te da svi parovi žele opuštene fotografije na kojima se vide emocije.

Foto: Privatna arhiva

“Imala sam tu sreću da mi nije puno vjenčanja otkazano, nego su mladenci jednostavno smanjivali broj uzvanika na dopuštene. Dio mladenaca napravilo je ceremoniju i imali su nakon nje samo fotografiranje”, objasnila je Gržičić.

“Nema više okupljanja prije vjenčanja, sada se sve svelo na spremanje mladenaca zajedno ili odvojeno, odlazak kod matičara ili u crkvu, fotografiranje, zatim ručak za obitelj ili večera i odlazak doma”, opisala je Gržičić.

“Dio ljudi negoduje oko takve prakse, ali to je privremena mjera i trebamo se prilagoditi, bez obzira na dodatni angažman oko organizacije. Vremena su takva da je kompromis nužan, brzim testovima znatno bi se smanjio potencijal zaraze, ne samo za goste, već i za pružatelje usluga poput fotografa, glazbenika i drugih pružatelja usluga na svadbenim svečanostima”, kazala je Rakić.

Država nije pružila nikakvu financijsku pomoć

Glazbeni bend The Bechars prethodne godine izgubio je 70 posto prihoda, a država industriji nije pružila nikakvu financijsku pomoć.

“Nismo se prilagodili na potpunu zabranu nastupa. Kada u nešto uložiš cijeli svoj život i nebrojeno sati vježbe i truda, ne možeš samo odmahnuti glavom i baviti se nečim drugim. To je neprihvatljivo“, naglasio je Ivan Šebalj iz The Becharsa.

“Novost u ovoj godini je da se svadbe održavaju radnim danima te nedjeljom. Jednostavno nema dovoljno petaka i subota da bi se nadoknadili prošlogodišnji izgubljeni termini zbog pandemije. Čeka nas naporna sezona, ali radujemo se, jer smo se stvarno zaželjeli svirke i dobre zabave”, rekao je Šebalj.

Istaknuo je da su postali imuni na stres zbog mogućeg otkazivanja nastupa, ali da je njihovim glazbenim kolegama koji žive isključivo od nastupa egzistencija dugo vremena bila ugrožena te da se vesele vraćanju života u normalu.

“Nakon godinu i pol dana strepnje, svakodnevnih natpisa u medijima u kojima se demoniziraju svadbe te ih se proglašava leglom zaraze, otkazivanja, prebacivanja termina, nelogičnih i nepravovremenih zabrana, ništa nas više ne može iznenaditi“, nadodao je Šebalj.