Foto: Karla Andrić

Čak 115 poduzeća, od kojih su neka itekako poznata – Rimac Automobili, 8Sigma, Nanobit i Styria, privuklo je više od 4000 studenata na najveći sajam poslova, Job Fair, koji se već 14. godinu za redom održava na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Nikolina Relić, jedna od organizatorica iz Centra karijera FER-a, istaknula je da su studenti uz druženje s poslodavcima mogli pokazati svoje znanje u STEM području i tako si otvoriti vrata za zapošljavanje.

Gužva kod Rimca

“Tvrtke ovdje drže radionice i predavanja za studente koji su zainteresirani. Nakon prvog dana smo imali i Loosen up party na kojem je bio kviz i neformalno druženje studenata i poslodavaca”, rekla je Relić.

Pored toga što su nudile studentske poslove i praksu, mnoge tvrtke su bile spremne ponuditi stalno zaposlenje. Nekima je ovo bilo prvo sudjelovanje na Job Fairu dok su drugi već nekoliko godina uspješno surađivali sa studentima. Jedno od poduzeća kojemu je ovo bio prvi Job Fair je 8Sigma, tvrtka koja je specijalizirana za razvoj i implementaciju softwarea koji se koriste u različitim tvornicama. Za sada se njihovim proizvodom služe uglavnom tvornice u području metala i pivarstva. Njihov glavni interes bio je privući buduće računalne programere.

‘U nas studenti uglavnom rade ili na pola ili na puno radno vrijeme. Kada završe studije većinom ih zapošljavamo u stalan radni odnos’, rekla je Valerija Šemper iz Rimac Automobila

“Nadamo se da ćemo u tako žestokoj konkurenciji ipak uspjeti pridobiti povjerenje i interes naših budućih kolega. Osim što tražimo studente za praksu mi, s obzirom na to da smo brzo rastuća tvrtka, imamo stalnu potrebu za zapošljavanjem”, rekla je Mihaela Bobinac, voditeljica odnosa s javnošću i marketinga u 8Sigmi.

Jedan od popularnijih poslodavaca bili su Rimac Automobili. Oni već nekoliko godina sudjeluju na Job Fairu, a Valerija Šemper iz odjela za ljudske potencijale tvrdi da su jako zadovoljni posjećenošću njihova štanda i interesom studenata.

“U nas studenti uglavnom rade ili na pola ili na puno radno vrijeme. Kada završe studije većinom ih zapošljavamo u stalan radni odnos”, rekla je Šemper.

Kompanija koja je itekako poznata u medijskom svijetu jest Styria, koja je u Hrvatskoj već 15 godina. Svi ju uglavnom znaju po Večernjem listu, Poslovnom dnevniku, 24 sata, a na Job Fair su došli predstaviti Styrijin digitalni razvoj.

“To je jedna mlada developerska firma s četrdesetak zaposlenika, koja razvija Styrijine portale, znači isključivo se bavi web developmentom. Naš glavni proizvod je CMS koji je u podlozi svih Styrijinih hrvatskih, a uskoro i austrijskih portala”, kazala je Sanja Jasprica, viša poslovna partnerica.

Sajam su posjetili mnogi studenti iz Hrvatske, ali bilo je i onih koji studiraju u drugim zemljama

Nanobit je još jedna kompanija koja je ove godine sudjelovala na sajmu. Bave se razvojem videoigara, a posao ne nude samo studentima FER-a nego i drugima. No osim toga oni imaju i otvorena mjesta za prakse.

“Nudimo ljetnu praksu koja će trajati mjesec dana tijekom srpnja i imamo otvorene pozicije za junior game developere. Osim toga imamo otvoreno oko 18 natječaja za razne poslove, stvarno za bilo koga s bilo kojim backgroundom imamo nešto”, ističe suradnica za ljudske resurse Nanobita, Hana Greta Matković.

Iz Engleske po posao

Sajam su posjetili mnogi studenti iz Hrvatske, ali bilo je i onih koji studiraju u drugim zemljama. Jedna od njih je i studentica iz Engleske, Donatela Stilinović. Ona je na trećoj godini psihologije, a rekla je da slične događaje imaju i u Engleskoj pa ju je zanimalo kako to izgleda ovdje.

“Možda se zaposlim u Hrvatskoj, ali još ništa ne znam sigurno jer i u Engleskoj imam mnogo mogućnosti, a ovo mi je prvi put na Job Fairu. Sviđa mi se ovo sve jer uopće nisam znala da ima toliko mogućnosti ovdje. Zanimaju me Rimac Automobili, to mi se do sada jako svidjelo”, kaže Donatela.

Unatoč velikom izboru, neki studenti nisu pronašli ono što ih zanima. Kristiana Stepančića, studenta treće godine FER-a, jako zanima audioinženjerstvo, ali smatra da nema baš mnogo kompanija koje to nude na sajmu. Za razliku od njega, Filip Jurić koji je na prvoj godini smatra da je sajam “super” i kaže kako je sve skupa nadmašilo očekivanja.