Foto: Petra Gospodnetić

Odbrojavaju se dani do ovogodišnjeg Job Faira, na kojem će se 23. i 24. svibnja studentima FER-a i srodnih fakulteta predstaviti čak 103 poduzeća! Ponuda poslova na sajmu vezana je uz STEM područja, no za one poduzetne nije nemoguće pronaći i posao iz drugih segmenata tržišta rada.

Job Fair se kroz trinaest godina razvio iz sajma koji povezuje samo IT industriju i domaće talente u sajam koji povezuje veliki broj industrija s proaktivnim pojedincima koji traže posao po svojoj mjeri. Tako će studenti imati priliku predstaviti se potencijalnim poslodavcima, a osim životopisa svakako bi im mogao pomoći i uređen LinkedIn profil.

Organizatori Job Faira čitateljima Globala donose pet savjeta kako oblikovati profesionalan LinkedIn profil i povećati mogućnost pronalaska idealnog poslodavca.

Foto: Petra Gospodnetić

Naime, iako je doba kada su svi na posao morali ići u odijelima ili strogo propisanim uniformama, poput obaveznih suknji i najlonki za žene, na mnogim radnim mjestima stvar davne prošlosti, to ne znači da je poslovno odijevanje, kao i poslovno ponašanje, prestalo biti potrebno i poželjno.

Profesionalnost ne zaobilazi ni online prisutnost, gdje je, za razliku od Facebooka, LinkedIn suvereni vladar. U samo pet kratkih, ali bitnih koraka, učini svoj profil odličnim.

Naslov

Prvi dojam jest najbitniji, a čitamo dalje samo ako je naslov dobar i privlačan. To svi znamo i razumijemo kad dođe do primamljivih naslova u novinama i na portalima, no nekako promakne kad dođe do vlastitog profila. Učini ga dovitljivim, ali upotrebljavaj relevantne izraze jer osim što mora zadržati pažnju, naslov mora biti i informativan i koncizan.

Fotografija

Slika govori više od tisuću riječi, stara je izreka i nije u krivu. Profesionalna fotografija na LinkedIn profilu znači da ćeš imati sedam puta veću šansu da će potencijalni poslodavac pronaći tvoj profil. Ako si ne možeš priuštiti profesionalnog fotografa, odaberi fotku na kojoj 60 posto kadra čini tvoje lice. To znači da ti se jasno vide ramena i lice, pa pazi da se lijepo nasmiješiš i izgledaš srdačno. Neka fotografija bude recentna – ako si promijenio frizuru ili si počela nositi naočale, ponovo se fotkaj. Učini to u odjeći koju bi nosila na posao, i pobrini se da je pozadina neutralna.

Sažetak

Odličan sažetak je ono što će ponukati potencijalnog poslodavca da klikne send i pošalje ti poruku. Napiši je u prvom licu, jasno, razumljivo, i prezicno. No, ovaj sažetak nije isti kao i onaj na životopisu – ako aktivno tražiš posao, neka sažetak bude o tvojim kompetencijama za poziciju koju priželjkuješ.

Preporuke

Kavu piješ tamo gdje ti ju je preporučilo brdo prijatelja, zar ne? Isto tako, put do boljeg posla i zanimljivijeg poslodavca popločen je dobrim preporukama. Nemoj se sramiti iste tražiti – na kraju svakog projekta ili posla, zamoli suradnike da ti napišu kratku i specifičnu preporuku zašto je bilo dobro raditi s tobom.

Aktivnost

Svi su ovi savjeti mrtvo slovo na papiru, ako visiš samo na Fejsu, Instagramu ili Snapchatu. Na aktivnost na LinkedInu gledaj kao na neku vrstu stalnog intervjua – sve što podijeliš i napišeš, služi da se predstaviš u najboljem svijetlu. Zato ne oklijevaj dijeliti svoj entuzijazam za posao kojim se baviš i kojim se želiš baviti, i pisanjem postova, i dijeljenjem tuđih i komentiranjem.

Da bi osigurali i sajam, a ne samo poslove po mjeri, studenti organizatori sajma izradili su Job Fair Zagreb aplikaciju, dostupnu za iOs i Android uređaje, na kojoj će posjetitelji moći pronaći sve najsvježije informacije o sajmu u realnom vremenu.

Sada kada znaš kako kvalitetno urediti svoj LinkedIn profil, ostavi svoj životopis i LinkedIn url u bazu životopisa Job Faira i povećaj šansu za pronalaskom prakse ili posla po svojoj mjeri.

Događanje prati u realnom vremenu uz Job Fair aplikaciju

Da bi osigurali i sajam, a ne samo poslove po mjeri, studenti organizatori sajma izradili su Job Fair Zagreb aplikaciju, dostupnu za iOs i Android uređaje, na kojoj će posjetitelji moći pronaći sve najsvježije informacije o sajmu u realnom vremenu.

Ni staromodne posjetnice studentima nisu nužne – dovoljan je mobitel! Naime, pohranjivanjem svojih životopisa u bazu životopisa Job Faira dobivaju QR kod koji im onda služi umjesto posjetnice tijekom sajma te omogućava poslodavcima da ih lakše pronađu u hrpi životopisa, a studentima da s lakoćom već na samom sajmu sebi označe koje tvrtke iz IT-a, telekomunikacija, financijske i automobilske industrije, energetike, marketinga i prodaje i drugih industrija su ih se dojmile.

Foto: Petra Gospodnetić

Inače, uz domaća poduzeća poput Comminusa, Gideon Brothersa, Infobipa i Degordiana, na Job Fair već godinama dolaze i dobro znana inozemna imena, poput Microsofta, 2e Systems, Amazona i Palantira, a studenti će neke od njih imati prilike i pobliže upoznati u malo opuštenijoj atmosferi na Loosen Up partiju, koji na kraju prvog dana, osim brendiranih koktela donosi i kviz. Stoga pribilježi mjesto i vrijeme kako ne bi propustio ovogodišnji Job Fair i potencijalnu priliku da pronađeš posao – 23. i 24. svibnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva od 9 do 17 sati!

Sve dodatne informacije mogu se pronaći i na eventu na Facebooku.

Job Fair organiziraju Centar karijera FER-a, Savez studenata FER-a (SSFER) i Klub studenata elektrotehnike (KSET), a Global je medijski pokrovitelj ovogodišnjeg događanja.