StoryEditor

ISTAKNI SE NA LINKEDINU Ništa ne prepuštaj slučaju, evo nekoliko savjeta

Popunjavanjem svih polja profil dobiva oznaku all-star koja znači da je kvaliteta profila veća

29/08/2022 u 08:33 h
<p>LinkedIn aplikacija<br />
LinkedIn aplikacijaUNSPLASH

LinkedIn u posljednjih nekoliko godina bilježi sve veći porast popularnosti. Aplikacija je to koja služi za povezivanje poslodavaca i tražitelja posla, odnosno prezentiranju profesionalnih vještina korisnika. No, s povećanjem broja korisnika LinkedIna, sve je više profila pored kojih se teško istaknuti pa donosimo nekoliko savjeta kako svoj profil možete učiniti posebnim.

Prvi korak: dobra profilna fotografija

Odabir profilne fotografije možda se ne čini kao bitan korak, no velik broj korisnika tu često griješi. Iako je LinkedIn društvena mreža, nije poželjno za profilnu fotografiju staviti selfie ili, primjerice, fotografiju s ljetovanja. Profilna fotografija prva je stvar koju regruteri vide kada istražuju nečiji profil.

Najbolje je koristiti fotografiju na kojoj se jasno vidi vaše lice te gornji dio trupa kao što se primjerice vidi na slikama s osobnih dokumenata. Važno je i da je pozadina što jednostavnija te da se razlikuje od odjeće. Za odjeću je najbolje izabrati nešto poslovno u neutralnim bojama, a treba izbjegavati previše nakita i ostalih dodataka. Da fotografija ipak ne bi bila previše ozbiljna, mali osmijeh će privući dovoljno pažnje za početak.

Sažetost i autentičnost se cijeni

Sljedeća stvar koja će pomoći u isticanju na LinkedInu je potpuno ispunjen profil. Vrlo često korisnici preskaču pojedina polja te ih ostave prazna jer smatraju da određeni podatci nisu bitni. Što je korisnik više podataka unio, veća je mogućnost pojave profila kada određeni poslodavac na LinkedInu traži potencijalne zaposlenike. Popunjavanjem svih polja, profil dobiva oznaku all-star koja znači da je kvaliteta profila veća, a to onda pruža i veću priliku da se profil istakne.

Uz to, bitno je i na koji su način polja popunjena. Regruteri jako cijene sažetost i autentičnost. Kod navođenja vještina, primjerice, treba izbjegavati generičke odgovore kao što su komunikativnost ili multitasking. U taj dio profila bolje je staviti nekoliko vještina koje se ne pojavljuju tako često i nisu "izlizane".

Korištenje ključnih riječi također je korisno. Najbolje ih je napisati nekoliko u opisu profila, a koje su povezane s korisnikovim zanimanjem. Nakon toga, algoritmi će učiniti svoj dio posla.

Prilikom prijave za posao, uz svoj životopis i motivacijsko pismo, poželjno je istaknuti i svoj LinkedIn profil dijeljenjem internetske veze. Ova mreža može poslužiti kao svojevrsni portfolio. Na profilu možete istaknuti URL linkove na svoje bitne objavljene radove pa ih ne morate zasebno izlistavati i slati poslodavcu prilikom prijave za posao. Također, LinkedIn pruža mogućnost da korisnici sami urede svoje URL-ove pa umjesto dugačke veze prepune slova i brojeva možete podijeliti puno jednostavniju i kraću verziju. Ovakvi detalji, na prvi se pogled čine nebitnima, no tako ćete poslodavcu dati do znanja da pazite na detalje.

Zanimljiv sadržaj potiče interakciju korisnika

Nakon pažljivo ispunjenog profila, važno je koristiti LinkedIn na dnevnoj bazi te aktivno objavljivati sadržaj kao i reagirati na sadržaje drugih korisnika. Tako se profil stalno pojavljuje drugim korisnicima putem obavijesti što znači i da se ističe pored svih neaktivnih profila.

Korisno je i uložiti malo truda te ponekad objaviti kraću objavu, na neku zanimljivu temu, a dobra je ideja i započinjanje rasprave. Sve što je potrebno za raspravu je objaviti pitanje ili izjavu te pitati druge korisnike za njihovo mišljenje. Tako se povećava interakcija među ljudima, a profil na kojem se nalazi takav sadržaj postaje zanimljiviji.

I posljednji detalj, koji korisnici često izbjegavaju, je tražiti preporuke od kolega. Nekoliko rečenica kojima drugi ljudi ističu pozitivne karakteristike korisnika, poslodavcima su važne, a većina kolega neće imati ništa protiv da priskoče u pomoć.

LinkedIn, poslodavac, regruteri, profil, aplikacija

Vezani članci
19. travanj 2024 18:10