Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Jedanaestogodišnji Leonardo Škrnjug mladi je inovator o kojem se u medijima već pisalo. Taj je talentirani dječak već osmislio desetak izuma koje je izradio od kućanskih potrepština. Uzor mu je naš znanstvenik Nikola Tesla, a u budućnosti bi se htio baviti mehatronikom.

“Motivaciju sam pronašao u crtanom filmu i od tada je sve krenulo. Sada iza sebe imam desetak inovacija”, kaže Leonardo. Kao najdražu inovaciju Leonardo ističe raketu na zračni pogon koju je izradio od običnih potrepština poput poklopca za sladoled, plastične boce i običnog stalka. Za takve izume Leonardo tvrdi da mu je dovoljno dva sata.

“Kad imaš ideju, nema teškoća u ostvarivanju”, objašnjava. Jedino što ga čini nezadovoljnim jest neuspjeh, ali kad ne uspije, pokuša ponovno.

“Prijatelji su me prihvatili i podržavaju me potpuno. Često im pomažem kad im se nešto pokvari”, kaže. Na natjecanjima je Leonardo za svoje izume više puta nagrađen, a ponos ne krije ni ravnateljica Osnovne škole Rovišće Blanka Klemić koja ga je i prijavila na njegovo prvo natjecanje.

‘Prijatelji su me prihvatili i potpuno me podržavaju. Često im pomažem kada im se nešto pokvari’, kaže Leonardo

Svoje prve nagrade Leonardo je ostvario na ARCA natjecanju čiji je medijski pokrovitelj bio upravo Global. Član je i Udruge Inovatora Hrvatske čija je misija promovirati inovatore i njihovo stvaralaštvo.

“Ako imate ideju, nacrtajte je i nemojte se bojati realizirati je. Zapamtite svoje ideje i nemojte ih lako mijenjati”, zaključio je Leonardo. Dodajmo da mladih inovatora Hrvatskoj ne nedostaje. Prisjetimo se da su se mladi hrvatski robotičari ovog kolovoza iz Japana sa Svjetskog prvenstva u robotici vratili kao prvaci u čak tri kategorije, unatoč lošim uvjetima rada u Hrvatskoj.

Leonardov otac Mihael izrazio je zabrinutost za slabu zainteresiranost za inovatore u Hrvatskoj.

“Mislim da bi trebalo omogućiti mladim inovatorima da plasiraju svoje proizvode u inozemstvo i da se o njima više govori”, izjavio je.