Foto: Dorian Višnjić/Global

Novi Zakon o porezu na dohodak Ministarstva financija podijelio je javnost kada je stupio na snagu početkom ove godine. Međutim, on je iznjedrio Pravilnik o paušalnom oporezivanju koji je naišao na odobravanje obrtnika. Novi način oporezivanja obrtnicima omogućava lakše i jeftinije poslovanje, a to je svakako poticaj malim poduzetnicima i onima koji tek kreću u te vode.

Novost je, naime, proširenje razreda za paušalno oporezivanje zbog čega ove godine više obrtnika ima pravo na takav način oporezivanja dohotka.

Iako su obrtnici oduševljeni proširenjem razreda paušalnog oporezivanja, u Hrvatskoj obrtničkoj komori ipak najveću promjenu vide u tome da sada dio paušalnog oporezivanja mogu biti ugostiteljske i trgovačke djelatnosti.

“Dosad to nije bilo moguće i mi smo prethodnih godina stalno upozoravali na to. Sada je prijedlog HOK-a prihvaćen pa ugostitelji i trgovci mogu biti porezni obveznici koji dohodak utvrđuju u paušalnom iznosu”, kažu u Komori. Prema Pravilniku o paušalnom oporezivanju, novi obrtnici imaju rok osam dana od osnutka obrta da u Poreznoj upravi zatraže paušalno oporezivanje. Izmjenom Zakona na paušalno oporezivanje mogli su prijeći i obrtnici koji su od prije imali osnovan obrt, a nisu bili u sustavu PDV-a. Zahtjev su morali predati do 15. siječnja, a to je iskoristila Mirjana Ileković, vlasnica poljoprivrednog gospodarstva.

“Kada sam registrirala OPG, nisam znala za postojanje paušalnog oporezivanja i propustila sam rok za podnošenje zahtjeva. Međutim, kolege su me uputili na Poreznu nakon izmjene zakona. Podnijela sam zahtjev jer sam ispunjavala sve uvjete”, kaže vlasnica malog poljoprivrednog gospodarstva iz Kutine.

Izmjena zakona olakšala je i vođenje poslovnih knjiga ‘paušalistima’. Obrtnici koji pripadaju paušalnom oporezivanju nemaju obvezu voditi cjelokupno knjigovodstvo, nego knjigu prometa gdje stoje podaci o izdanim računima i kako su naplaćeni. No hoće li obrtnici iskoristiti takvo knjigovodstvo i ne izdati račune? Time bi vrlo lako zaobišli “proknjižene” primitke čime bi ostali u nižem razredu paušalnog oporezivanja te bi na kraju platili i manji porez. Ipak, Ministarstvo financija, novi Zakon o porezu na dohodak i novi Pravilnik o paušalnom oporezivanju pobrinuli su se za takvu stvar pa sada svi obrtnici “paušalisti” imaju obvezu izdavanja fiskalnih računa.

Povišena gornja granica

Novim Pravilnikom dodan je četvrti razred, gdje obrtnici plaćaju godišnji paušalni porez na dohodak u iznosu od 4140 kuna ako imaju primitke više od 149.500 kuna, a manje od 230.000 kuna. Prethodnih godina je gornja granica primitka bila 149.500 kuna, ali izmjenom zakona sada postoje četiri razreda paušalna oporezivanja.