Foto: Pexels

Dio Zakona o radu vezano uz rad od kuće nije se mijenjao od 2003. godine. U novim uvjetima pandemije, velike, srednje i male tvrtke u Hrvatskoj susrele su se s mnogim problemima, ponajviše zbog potrebe za radom od kuće, gdje su svojim zaposlenicima morali osigurati uvjete za rad. Na najvažnija pitanja poput onog je li potrebna određena naknada za rad od kuće ili može li poslodavac jednostrano narediti takav način rada, zakon ne daje odgovore. To pokazuje da Hrvatska zaostaje za mnogim razvijenim zemljama koje su zaposlenicima osigurale sve potrebne uvjete.

“Istraživanje portala Moj posao pokazalo je da čak 87 posto radnika želi promjene u Zakonu o radu i to najviše u području rada na daljinu u kojem je, smatraju radnici, potrebna modernizacija”, ističu iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Brz odgovor olakšao rad

Bankama, osiguranjima i raznim drugim tvrtkama koji svojim radom ulaze u odnose s građanima, bilo je teško odgovoriti na probleme do kojih je došlo zbog pandemije koronavirusa.

Alina Radusin, direktorica Službe marketinga i korporativnih komunikacija Wiener osiguranja, ističe da je u ovakvim okolnostima najvažnije komunicirati kontinuirano i transparentno sa svim dijelovima tvrtke.

“Zasad sve funkcionira sjajno, kontinuirano komuniciramo sa svim zaposlenicima preko internih kanala”, kaže Radusin i objašnjava da je Wiener osiguranje optimiziralo sastanke koje sada vode telefonski ili e-poštom. Tvrtka u kojoj radi svojim je radnicima osigurala rad u smjenama, dio zaposlenika radi od kuće, dio iz ureda, a Radusin tvrdi da zaposlenici rade jednako dobro i učinkovito, bez obzira na to gdje obavljaju svoj posao.

Istraživanje portala Moj posao pokazalo je da čak 87 posto radnika želi promjene u Zakonu o radu

Također, OTP banka je svojim radnicima osigurala obavljanje posla od kuće, ali Silvija Bareša, direktorica korporativnih komunikacija u banci, ističe da su se, kao i svi drugi, susreli s nepoznatom situacijom.

“Iako veliki sustav s više od 2300 zaposlenih, zahvaljujući dobroj organizaciji bili smo sposobni brzo reagirati, definirati poslove koje je moguće obavljati izvan ureda te se podijeliti u timove da bi se smanjila mogućnost širenja virusa među zaposlenicima”, objašnjava Bareša.

Ana Đidara, direktorica Ureda za upravljanje ljudskim resursom Hrvatske poštanske banke, istaknula je da su zaposlenicima upućenima na rad od kuće u kratkom roku osigurani osnovni uvjeti za kvalitetno obavljanje posla.

“Osigurati rad od kuće bio je izazov jer nisu svi zaposlenici imali službene laptope i mobitele, a uz to je radi informacijske sigurnosti trebalo omogućiti sigurnu VPN mrežu”, objasnila je Đidara. Također, HPB osigurala je svojim zaposlenicima i edukacije da bi svi imali potrebna znanja i vještine koje su bile potrebne za obavljanje poslova od kuće.

“Naši zaposlenici imaju svu potrebnu podršku bez obzira rade li od kuće ili u uredima te svojom korporativnom kulturom, kvalitetnom komunikacijom i nastavkom programa edukacija osiguravamo i potičemo timski rad i uspješno poslovanje”, rekla je Đidara.

Nemaju svi mogućnost

Mnogi radnici nemaju mogućnost mirnog obavljanja posla u kućanstvu gdje žive s ostalim ukućanima, a isto tako, poslodavci su svojim radnicima dužni osigurati kutak za obavljanje posla.

“Rad od kuće zahtijevao je i ispunjavanje određenih uvjeta, uključujući primjerenu sjedalicu, radni kutak i slično”, kaže Bareša. Također, Bareša ističe da je njihova kompanija svojim zaposlenicima omogućila povratak na posao ako smatraju da nemaju adekvatne uvjete, ali isto tako govori, da su veoma zadovoljni učinkovitošću svojih zaposlenika tijekom rada od kuće.

“I dalje mnogo djelatnika radi od kuće potpuno ili većinu vremena ili je rad u banci organiziran prema načelu izmjenjivanja timova u određenom vremenskom razdoblju na takozvane smjene, uglavnom na tjednoj osnovi”, objašnjava Bareša.

Neke mlade tvrtke, poput FlixBus CEE South, otpočetka svog rada svojim radnicima osiguravaju uvjete za rad od kuće, što je velika prednost u ovakvim okolnostima.

“Upravo zahvaljujući visokoj tehnološkoj podlozi, mogućnost rada od kuće implementirana je od samih početaka te su naši zaposlenici i prije izbijanja pandemije povremeno koristili navedenu mogućnost. Zbog toga nismo imali teškoća pri organizaciji takvog načina rada”, objašnjava Ante Grbeša, direktor FlixBus CEE South regije.

Potreba za promjenom

HUP ističe da u uvjetima nedostatka radne snage zakonsko uređenje radnih odnosa postaje još važniji čimbenik o kojem ovisi gospodarski rast i socijalni razvoj.

“Fleksibilnije uređenje radnog vremena, odnosno mogućnost rada od kuće trebala bi pozitivno utjecati na usklađivanje poslovnog i obiteljskog života“, kažu iz Hrvatske udruge poslodavaca. Kao neke od najvažnijih promjena koje je potrebno uvesti, HUP predlaže povremeni rad na daljinu kao benefit radnika i u skladu s tim jednostavniju provedbu rada na daljinu. Također, smatraju da je potrebno uvesti mogućnost stalnog rada na daljinu te utvrditi neoporezive naknade za troškove koje bi radnici imali u prostorima u kojima rade.

‘Fleksibilnije uređenje radnog vremena, odnosno mogućnost rada od kuće trebala bi pozitivno utjecati na usklađivanje poslovnog
i obiteljskog života’, kažu iz HUP-a

“Jedan od HUP-ovih zahtjeva je i pojednostavljivanje administriranja radnog vremena koje poslodavcima trenutačno predstavlja još jedan namet u poslovanju kakav sigurno ne priliči svim dosezima tehnološkog napretka i modernog doba u kojem se nalazimo”, objašnjavaju iz HUP-a.

Isto tako, napominju da je trenutačni Zakon o radu pisan sa stajališta gdje nije bila potreba za smjenskim radom, stoga je određene odredbe zakona teško primijeniti na smjenski rad.

“U tom pogledu, nužna je veća fleksibilizacija radnog vremena, drugim riječima, pojednostavljenje odredbi o preraspodjeli i nejednakom rasporedu radnog vremena”, zaključuju iz HUP-a. Đidara je također istaknula da vidi potrebu za izmjenom Zakona o radu i da vjeruje da će se novim pravilima definirati cjelovito rješenje o mjestu rada. 

“Područje radnih odnosa, organizacije i uvjeta rada iznimno je važno za gospodarski i socijalni napredak zemlje o kojem moramo brinuti kako bismo što prije prevladali krize i izazove s kojima živimo te smo sigurni da će takav pristup i biti u svim novim rješenjima”, objasnila je Đidara.    

“Promjene bi se trebale odnositi primarno na fleksibilizaciju rada od kuće da bi bila provediva i prihvatljiva i za poslodavce i radnike”, zaključila je Đidara.

Potrebni su jasni ciljevi i dobra infrastruktura

Sberbank d.d. za vrijeme pandemije koronavirusa omogućila je rad od kuće mnogim zaposlenima.

“Odmah na početku pandemije u vrlo kratkom vremenu omogućili smo da 50 posto djelatnika radi od kuće, a u jednom trenutku taj je broj dosegao i 70 posto”, kaže Koraljka Plašćar, direktorica Upravljanja ljudskim potencijalima. Fokus je bio na osjetljivim skupinama zaposlenika te ostalim zaposlenicima čiji opis poslova omogućava rad od kuće, a Plašćar naglašava da su dodatno i educirali menadžere Sberbanke te je provedena edukacija o upravljanju timovima na daljinu.

“Najvažnije je osigurati dobru infrastrukturu za rad te s poslovne strane jasne zadatke i ciljeve, kao i definirane poslovne procese uz osnaživanje managera u upravljanju timova na daljinu”, objašnjava Plašćar. Također, iz Sberbanke poručuju da je potrebna fleksibilnija regulativa za rad od kuće.

“Poslovni kontakti sve više se sele u virtualni prostor, a fleksibilnost rada zaposlenicima postaje sve važnije”, zaključuje Plašćar.

Koraljka Plašćar, Foto: Tea Vranek Benišek