Foto: Pixabay

Neki studenti žele biti poduzetnici i njih će u Hrvatskoj, uz borbu s birokracijom, od početka kočiti njihov status. Ulazak u radni odnos redovnom studentu je onemogućen jer otvaranjem obrta ili tvrtke – gubi studentska prava.

“U ‘moje vrijeme’ moglo se je voditi tvrtku kao direktor i ako u njoj niste bili zaposleni. Kao student, imao sam zdravstveno osiguranje, a ostala studentska prava ionako nisam koristio”, kaže Saša Cvetojević, poduzetnik i jedan od najpoznatijih poslovnih anđela u Hrvatskoj.

Zapošljavanje studenata regulira Zakon o obavljanju studentskih poslova koji je u mjerodavnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Prema njemu, redovni studenti ne smiju ulaziti u radne odnose, osim preko studentskih ugovora. Ako se otkriju takve nepravilnosti, student snosi kaznu te gubi sva studentska prava, pojasnili su iz MZO-a. Na pitanje zašto, odgovorili su da je to zbog toga što redoviti studenti koriste državne subvencije.

Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, redovni studenti ne smiju stupati u radni odnos, u protivnom gube studentska prava

“Osnovni problem je neopravdani pritisak države na prisilno zapošljavanje poduzetnika, iz čega izvire strahovito mnogo problema”, objašnjava Cvetojević. Dodao je kako poduzetnici ne započinju posao da bi bili zaposleni, ali “to uhljebima koji predlažu ovakve zakone nikako nije jasno”.

“Kao glavni argument zašto naši studenti ne postaju poduzetnici navela bih da smo financijski iscrpljeni studiranjem, pogotovo ako nam roditelji nisu u mogućnosti sudjelovati u troškovima studija”, objasnila je studentica Kaja Pavlinić koja želi svoju tvrtku pokrenuti već sada, tijekom studija, ali ne može jer je redovan student.

Cvetojević smatra da su u ovoj situaciji studenti “samo kolateralne žrtve želje države da na silu ubere još malo poreza i doprinosa”. Zbog takvih situacija neki traže rješenje vani.

“Općenito naši mladi ne postaju poduzetnici zato što je lakše pobjeći iz Hrvatske, negoli ostati kod kuće i otvoriti nešto svoje. Preporučujem svima da se ohrabre, odbace strah od gubitka i probaju otvoriti vlastite tvrtke te tako i omogućiti ostalima da ostaju tu i u njima se zaposle”, zaključuje mladi mikropoduzetnik Patrik Premužić.