Foto: HRVOJE MIHAJLIC

Zagrebačka digitalna agencija FIVE početkom ožujka prodana je za 250 milijuna kuna američkoj tvrtki Endava. Među glavnim razlozima prodaje je rast i razvoj poslovnih prilika za zaposlenike i postizanje još veće atraktivnosti na tržištu rada.

“Plan je raditi na još većim projektima koje do sada, zbog svoje veličine, nismo mogli dobiti” rekao je Viktor Marohnić, osnivač agencije. Dodao je da će Endava, kao velika multinacionalna tvrtka, klijentima ulijevati dodatno povjerenje.

Rast tvrtke kao glavni pokretač razvoja

Živući dokaz da domaća tvrtka može uspjeti i na svjetskom tržištu, poručio je da je rast “jedini način da se osigura dovoljno prilika za budući razvoj i napredovanje zaposlenika”. Kao dobar način rasta istaknuo je primjer svoje agencije gdje su on i suosnivači godinama svu zaradu ulagali u daljnje projekte i zapošljavanje novih ljudi. Zato su, napomenuo je, prvih pet do šest godina njegovi zaposlenici zarađivali više nego on.

Jedan od najvažnijih savjeta koje je Marohnić poručio onima koji imaju u planu započeti samostalni posao jest da razmišljaju o globalnom tržištu i njegovim problemima.

‘Savjet za mlade je da prate stranice o karijeru i društvene mreže tvrtki koje ih zanimaju i pošalju originalne molbe koje će ih diferencirati od većine’, naglasio je osnivač agencije

“Rekao bih da je moguće danas osnovati tvrtku u Hrvatskoj i uspjeti ako se bazira samo na to područje. Sve ovisi o ambicijama osnivača. Međutim, ako želite osnovati veću tvrtku, pogotovo u IT industriji, treba razmišljati o globalnom tržištu i problemima koji dolaze s njim”, rekao je Marohnić.

Također je istaknuo da, za razliku od njegovih početaka, IT tvrtke danas predstavljaju veću i uspješniju budućnost. Marohnić je objasnio da je danas tržište puno veće te tehnička revolucija stiže do svih zemalja svijeta, čak i onih najmanje razvijenih. Upravo to vidi kao prednost – prilike su mnogobrojnije i veće nego što su bile kada je on kretao.

Važno je voljeti svog klijenta i graditi znanje

Kao savjete kod otvaranja vlastitog biznisa u Hrvatskoj istaknuo je da klijent mora biti najvažniji.

“Volite svog klijenta. Možete imati dobar proizvod, poslovnu strategiju, plan B i milijun ideja, ali ako ne dajete klijentu najbolje od sebe i ne činite ga u potpunosti zadovoljnim, sve to je manje važno”, istaknuo je Marohnić.

Komentira i da se tržište rada za vrijeme pandemije koronavirusa nije promijenilo. I dalje postoji velika potreba za zapošljavanjem u IT sektoru i mnogo prilika. Do jedine promjene došlo je u načinu rada koji se sve više seli online pa je tako za mlade koji traže posao i izlaze na tržištu rada važno da prate online platforme, nadodao je.

‘Rast je jedini način da se osigura dovoljno prilika za budući razvoj i napredovanje zaposlenika’, poručio je Viktor Marohnić, osnivač agencije FIVE

“Savjet za mlade je da prate stranice o karijeri i društvene mreže tvrtki koje ih zanimaju i pošalju originalne molbe koje će ih razlikovati od većine”, naglasio je Marohnić.

“Uvijek volimo vidjeti u životopisu da se osoba samostalno educira, pa barem to bili online tečajevi”, objasnio je Marohnić i poručio da je dobro to vrijeme koje se zbog pandemije koronavirusa ne može koristiti za putovanja i druge aktivnosti, usmjeriti na edukacije i izgradnju vlastitog znanja.

“Velik je naglasak stavljen na organizaciju online edukacija, radionica i evenata pa je to izvrsna prilika za upoznavanje i networking sa stručnjacima iz različitih tvrtki”, poduzetnikov je recept za put prema uspješnoj IT budućnosti.

Arctic Monkeys i sport kao motivacija

Agencija je osnovana 2005. godine kao inicijativa Viktora Marohnića, a partneri su Luka Abrus i Sven Marušić. Prvotno ime “Pet minuta”, koje se kasnije razvilo u FIVE, tvrtka je dobila zbog želje osnivača Viktora Marohnića da istrči maraton tempom ispod pet minuta po kilometru. Upravo je sport Marohniću predstavljao inspiraciju.

Isto tako, svoje početke uspoređuje s velikim probojem benda Arctic Monkeys koji je vidio kao motivaciju jer su u otprilike isto vrijeme započeli svoju planetarno popularnu karijeru kao jedan od prvih izdavački neovisnih bendova.

“Mene kao starog punkera to je naravno zainteresiralo jer sam u tome vidio neki način borbe protiv sistema, slična stvar u to vrijeme bila je u IT industriji u Hrvatskoj. Postojalo je nekoliko velikih igrača koji su kontrolirali tržište i bilo se vrlo teško probiti”, objasnio je Marohnić.