Foto: Pixabay

Tanka je granica između prijevare i uljepšavanja činjenica, a, kako kažu neki studenti i poslodavci, u životopisu se ponekad nađu i laži da se potencijalni kandidati bolje prezentiraju.

“Laž je u rječniku definirana kao ‘svjesno izrečena neistina ili obmana s namjerom da se koga zavara ili dovede u zabludu’ pa bi tako laž mogla biti deklarirani status redovitog studenta ili statut studenta uopće. Imali smo takvih slučajeva, ali nisu nam naštetili poslovanju”, rekao nam je poslodavac Robert Zeljak iz tvrtke DANTEM Hrvatska d.o.o.

Poslodavci provjeravaju životopis, a otkrivanje laži može dovesti do prekida ugovora o radu, ako uopće do njegova potpisivanja i dođe. U Velikoj Britaniji kazna za laganje u životopisu može biti i do deset godina zatvora. U Hrvatskoj kazne nisu tako rigorozne, za neke nema nikakvih posljedica.

“Mislim da to ovisi o poslodavcu, posljedicama laži i razmjerima laganja. Spajanjem svega toga trebalo bi se pronaći rješenje, bilo da je riječ o promjeni položaja, otkazu ili nečem drugom”, kaže studentica Marija Vuković.

Laž je u rječniku definirana kao ‘svjesno izrečena neistina ili obmana s namjerom da se koga zavara ili dovede u zabludu’

Dok neki priznaju da uljepšaju životopis, neki su strogo protiv toga.

“Nisam nikad lagala u životopisu. Mislim da oni koji navode pogrešne informacije većinom su s malo iskustva u radu te smatraju da će im tako ispunjen životopis prije omogućiti zaposlenje. Međutim, otežavaju poslodavcu jer ne može pravovaljano procijeniti kandidata za određeni posao, a i ugrožavaju sebi izglede za taj i bilo koji drugi posao”, kaže studentica Lidija Koren. Neki kažu kako pišu istinu, ali je ona uljepšana i lijepo upakirana jer ipak je CV ono što nas dijeli od radnog mjesta.

“Nije isto ako napišem da koristim alat za slanje newslettera, a zapravo sam samo dosad ovako sama isprobavala to koristiti. Uljepšavanje bi trebalo biti realno, ali ne lažno”, kaže Gabrijela iz tvrtke Interigre d.o.o. Otkrivanje laži može biti vrlo očito, ovisno o autorovoj vještini pisanja. Zeljak kaže kako je riječ o tome je li laž inteligentno ili loše sročena.

“Inteligentno sročenu laž nemoguće je otkriti u životopisu ako se ne provodi detaljna provjera podataka. Loše sročenu laž, kada su navedeni podaci nekonzistentni, lako je otkriti bez detaljne provjere”, objašnjava poslodavac Zeljak.

Mnogima je neiskustvo problem pa lažu da popune CV, dok je drugima problem što ga ne znaju dovoljno kvalitetno oblikovati.

“Dobar životopis može se napisati bez uljepšavanja, dodavanja ili laganja. Najvažnije je da ste precizni, uredni, pregledni i točni”, kaže Lidija Koren. Životopis je važan i treba biti promišljen, a ako se zapne u pisanju, uvijek postoje stranice poput Europassa koje su osmišljene da pomognu u tome.