Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO među rijetkima je koje zapošljavaju osobe s invaliditetom. Tomislav Kanić jedan je od studenata kojemu je udruge URIHO otvorila vrata.

“U URIHU su mi rekli da na njih mogu računati odmah po završetku faksa. Razgovarao sam s direktoricom i ispričao sam joj svoju priču”, objašnjava Kanić.

URIHO, svakako, ima otvorena vrata za osobe s invaliditetom, no što je s drugim tvrtkama?

Samozapošljavanje kao druga opcija

Prema zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, svaka je tvrtka obvezna imati barem dva posto zaposlenih osoba s invaliditetom od ukupnog broja zaposlenih. Ipak, i tu postoje problemi.

“Prema sadašnjem zakonu, ako se zaposlimo, gubimo pravo na osobnu invalidninu”, ističe Kanić. Zbog toga su osobe s invaliditetom i dalje u izrazito nepovoljnom položaju glede zapošljavanja.

Zbog rupa u zakonu poduzetniji se odlučuju sami snaći

Prisjetimo se kako je 2017. u specijaliziranoj emisiji za mlade sa i bez invaliditeta o ovoj temi govorio je poduzetnik Nikola Ristić.

“Još tijekom studiranja počeo sam se informirati o programiranju i internetu, pa sam ubrzo započeo s izradom softwarea koji su postali popularniji. Tada sam 2010. otvorio svoju tvrtku i sada sam samozaposlena osoba s invaliditetom”, objašnjava Ristić. Najveći je problem u tome što institucije često nisu sigurne u način kako postupiti, te kako uistinu pomoći pri zapošljavanju osoba s invaliditetom.

“Sudjelovao sam na okruglom stolu gdje je tema bila upravo zapošljavanje osoba s invaliditetom i, iskreno, nismo se baš najbolje uspjeli sporazumjeti zbog nesigurnosti institucija”, prisjeća se Ristić.

Oslonac u udruzi Zamisli

Ipak, poboljšanje stanja moglo bi nastupiti u travnju ove godine, kada je najavljen zakon kojim se osobna invalidnina ne bi ukidala nakon što se osoba s invaliditetom zaposli.

Osobe s invaliditetom se oslanjaju i na udrugu Zamisli koja mnoštvom projekata nastoji pružiti edukaciju i samopouzdanje pri zapošljavanju. Udruga Zamisli dostupna je studentima s invaliditetom, te im osim zapošljavanja nudi niz aktivnosti sa svrhom postizanja i poboljšanja njihove samostalnosti i života.

Silent Caffee Zagreb

Silent Caffee prvi je specijalizirani kafić za gluhe osobe u Zagrebu. Kafić je otvoren uz prigodni nastup Deaf Benda Dlan poznatog po nastupu na Supertalent showu. Cijeli projekt financira Grad Zagreb na adresi Kneza Mislava 7. Zaposlenici ističu da gluhe osobe imaju barijere pri zapošljavanju te kako je to iznimno povoljna prigoda za stjecanje radnog iskustva.