Foto: Kristina Uremović/Global

Mnogo je razmimoilaženja u društvenim znanostima u vezi s odgovorom na pitanje zašto Hrvatska nije gospodarski uspješna. Iz liberalne perspektive, u Hrvatskoj je premalo tržište; iz perspektive kritičkih teorija, u Hrvatskoj je previše tržišta; iz konzervativne perspektive, tržište je previše uvezano u globalne tokove, a premalo se štiti domaće poduzetnike i nacionalnu industriju.

Kako bilo, novac poreznih obveznika sve više ide na uhljebe, a to je činjenica koja nikako ne pomaže gospodarstvu. Broj zaposlenih u državnim i javnim službama potkraj lipnja ove godine popeo se na 229.976 (od toga čak 2116 zaposlenih na više radnih mjesta), što je 680 više nego potkraj prošle godine. Podsjetimo, od lipnja do kolovoza ove godine ministarstva i ostale državne institucije raspisale su desetke natječaja za zapošljavanje, objavljene u Narodnim novinama i na internetskim stranicama ministarstva, a Vlada je ubrzala i pojednostavila sustav zapošljavanja.

Šestogodišnju krizu smo prebrodili, javni dug je smanjen, ali državna blagajna je sve praznija jer je redovito isisavaju horde uhljeba

Općinski, županijski, trgovački sudovi i državna odvjetništva zaposlit će 80 ljudi, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU-ovih fondova otvorilo je čak 62 nova radna mjesta, Ministarstvo poljoprivrede 44, Ministarstvo državne imovine 32, Ministarstvo rada 14, Ministarstvo pravosuđa te Ured za državnu reviziju 13 radnih mjesta, a još su poneka ministarstva raspisala natječaje za po jednog ili dva radnika.

Ministarstvo financija iznijelo je podatke o rashodima za zaposlene. Na plaće sve više državnih službenika odlazi sve više poreznog novca. Nepotizmom i zapošljavanjem preko veze na stereotipizirane pozicije doveli smo se do toga da imamo 213 zamjenika za 128 gradonačelnika, 50 zamjenika za 20 župana i 480 zamjenika za 428 načelnika. Svi su ti ljudi dobro zaštićeni dio lokalne i državne uprave. A čime ta uprava upravlja kad je stanovnika sve manje, pogotovo poduzetnika i onih koji zaista stvaraju neku vrijednost i koji im jedini mogu zaraditi za plaće, božićnice, regrese…?

Šestogodišnju krizu smo prebrodili, javni dug je smanjen, ali državna blagajna je sve praznija jer je redovito isisavaju horde uhljeba. Hoće li nas oni svojim “predanim” radom i udaranjem pečata izvlačiti iz nove recesije koja kuca na vrata?

Podsjetimo, sve više mladih koji zaista žele raditi ima već spakiran kofer.