Foto: HSA

Zbog koronakrize mnogi su organizatori kulturnih događanja morali postati još kreativniji i pronaći alternativu dosadašnjem održavanju koncerata, kazališnih predstava, izložbi. Iako se život polako vraća u “novu normalu”, kina su još uvijek zatvorena, što je potaknulo organizaciju drive-in kina, gledanje filmova iz udobnosti automobila, često spominjano i kao oživljavanje američke tradicije u Hrvatskoj.

No prikazivanje filmova na otvorenom je i dugogodišnja tradicija Hrvatske studentske asocijacije, čije DriveInKino Zagreb ove godine slavi osmi rođendan. Na punom parkiralištu i poligonu Kockica (Cvjetno naselje), u subotu je projekt otvoren klasikom “Briljantin”. Izbor filma – pun pogodak. Rasplesano, veselo, kvalitetno i opuštajuće. Film koji, neovisno o tome koliko ste ga već puta pogledali, sigurno želite pogledati opet.

Članovi HSA još su 2013. prepoznali želje mnogih i, unatoč moru problema, dokumentacije i vječnom “financijskom krpanju”, ustrajali su i uspjeli u svom su naumu da organiziraju prvo takvo u Hrvatskoj. Valja naglasiti, pa i mnogo puta ponavljati, da je ovaj projekt besplatan, ali i da studenti na njegovoj organizaciji rade besplatno.

Naime, u ovo vrijeme se pojavilo nekoliko opcija drive-in kina i cijene nisu “prava sitnica”, a HSA se pak potrudio ponuditi filmsku zabavu prilagođenu studentskom budžetu.

Foto: Antonija Grbavac/Global

Volonteri, studenti svih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, društvenjaci, matematičari, budući inženjeri, kroz aktivnosti u najvećem projektu HSA suočavaju se s preprekama koje će pred njih, kada diplomiraju, stavljati pravi posao. Posebno će “profitirati” oni koji bi karijere voljeli usmjeriti na event menadžment. Nerijetko u vrijeme kolokvija i ispitnih rokova ovi studenti odrađuju svaki detalj za dobru organizaciju zabavnih, ali i niza edukativnih projekata.

Stoga je žalosno da ovakav isključivo volonterski projekt, koji je postao tradicija u metropoli, iz godine u godinu nailazi na vrlo neizvjesnu budućnost zbog nedostatka novca, odnosno zbog premalog broja sponzora koji bi im omogućili da svoje kino održavaju gotovo cijelo ljeto, ne ograničavajući se na svega dva vikenda.

Foto: HSA

Samo iznajmljivanje opreme (uz popust) stoji više od 20.000 kuna, a tu su još filmovi i niz dozvola, počevši od one za korištenje javne površine, za čije izdavanje treba “bezbroj” papira.

Zato vrijedni studenti zaslužuju sve pohvale, i za organizaciju i za ustrajnost. Osam godina nije malo, a broj posjetitelja im stalno raste. Uspjeli su i u onome u čemu su mnogi podbacili – aktivirali su ljude i u ovoj koronakrizi. Zar je previše tražiti da to vidi i netko tko bi im mogao dati barem neko sponzorstvo i malu financijsku injekciju da bi se projekt nastavio i dalje?