Foto: Kristina Uremović/Global

Kašnjenje, neočekivani drugi oblik prijevoza, kvarovi vlakova i sve češći radovi na pojedinim dionicama pruga postali su svakodnevnica putnika Hrvatskih željeznica. S obzirom na to da je prosječna starost voznog parka HŽ Putničkog prijevoza 40 godina, ne ubrajajući 24 nova vlaka, valjda moramo biti sretni što HŽ Putnički prijevoz još uopće nekako i funkcionira.

Državni proračun svake godine dodijeli čak 900 milijuna kuna za infrastrukturu željeznica, no najveći dio toga, oko 650 milijuna, odlazi samo za plaće zaposlenika tog dijela državnog sektora. Još 2012. došlo je do razdvajanja željezničkih društava u sklopu HŽ Holdinga te su tako i nastala zasebna željeznička društva HŽ Infrastruktura, HŽ putnički prijevoz i HŽ Cargo, što je otvorilo još više radnih mjesta za one koji rade punom parom, a stanje željeznica i željezničkog prometa je očajno. Možda da zaposle još ljudi?

S druge strane, sve se više studenata žali kako ih uglavnom prevoze autobusi, i to većinom popodnevnom linijom u smjeru Splita, a razlog je uvijek isti – izvanredni radovi na prugama. “Ako se radovi izvode u vrijeme kada inače prugom teče putnički prijevoz, organizira se zamjenski prijevoz putnika autobusima”, kažu iz korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture.

Kakvi izvanredni radovi svaki put za vrijeme polaska linije, odnedavno besplatne svim studentima te županije, Zagreb – Split, Split – Zagreb? “Izvanredni” radovi svaki put više nikome nisu iznimka, iznimka je ako dođemo do odredišta u predviđeno vrijeme, a još veća iznimka ako dođemo vlakom.

Uz sve to, dodaju da se javnost tada pravodobno obavještava o posebnoj regulaciji prometa. Nepotrebno je uopće isticati kako studenti o tome ništa ne znaju do minute polaska vlaka, odnosno autobusa. Jednostavno ih se dočeka prazan peron, zbog čega moraju sami ispitati razlog i tako doznati da ipak ponovno putuju autobusom. Sve se to dopušta pod parolom: “Sve u redu, događa se, molimo za razumijevanje…”

‘Izvanredni’ radovi svaki put više nikome nisu iznimka, iznimka je ako dođemo do odredišta u predviđeno vrijeme, a još veća iznimka ako dođemo vlakom

Dragi HŽ, nama putnicima nije sve u redu. Je li u redu vama koji sjedite na svojim sigurnim, Bogu hvala, dobro plaćenim položajima ili pak nama koje u posljednje vrijeme poput stoke prevozite obilaznicama od sela do sela?

Ostali studenti, ali i ja koja i sama iza sebe imam već nekoliko vožnji autobusom umjesto vlakom, pitamo se kada ćemo moći doći na kolodvor sa sigurnošću da putujemo rezerviranim prijevozom i da ćemo doći na vrijeme?

Hoću li osobno morati opet doći na kolodvor u Kaštelima gdje će me dočekati prometnik vlakova i reći da sam ipak trebala ući u Splitu jer ću sada morati putovati dvostruko dulje jer, gle čuda, po mene dolazi autobus koji vozi rutom vlaka?

Dakle, igra mačke i miša Hrvatskih željeznica i putnika i dalje se nastavlja, očito unedogled.