Sandra Simunovic/PIXSELL

Mandat aktualne ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, osim relativno neuspješne reforme obrazovanja, obilježila je i relativno uspješna borba protiv lažnih diploma učitelja u školama. Osim što još i danas vrijede te sulude anonimne prijave učitelja u osnovnim i srednjim školama, njih 60.000 pod njezinim vodstvom moralo se suočiti s dodatnim kontrolama prosvjedne inspekcije resornog ministarstva, dok neki profesori na fakultetima bez ikakve kontrole i dandanas provode svoju samovolju. Ne bi li sama logika ministricu trebala upozoriti na to da je prosvjedna inspekcija na fakultetima prijeko potrebna?

Bez nekog konkretnijeg pedagoškog obrazovanja, neki profesori mimo svih pravilnika i zakona malo i prečesto tjeraju vodu na svoj mlin, nerijetko na štetu asistenata, a gotovo uvijek na štetu studenata koje obrazuju.

Pravilnik možda nalaže pravo studenta na uvid u svoj ispit, napisao ga on savršeno ili ne, ali profesori su ti koji će na kraju reći ‘Što vas briga kolega, tako i tako nemate dovoljno za prolaz’, što se na nekim zagrebačkim fakultetima i događalo. Ni asistenti koji trče oko svojih mjerodavnih nisu u nešto boljoj situaciji – kako nam je predavač na Fakultetu političkih znanosti Gaj Tomaš ispričao, nije rijetkost da asistenti ponekad odustaju od svojih položaja, baš zbog količine posla koja im se natovari na glavu.

Danas se nastava na dobrom broju fakulteta često izvodi na gotovo isti način kao što se izvodila i prije 30 godina – s minimalno ili gotovo nimalo praktičnog i terenskog rada

‘Profesori u znanstveno-nastavnim zvanjima u toj dobi posvećeni su znanosti i često zanemaruju nastavu koju prepuštaju svojim asistentima, koji pak rade preko norme dok istodobno pokušavaju raditi na svom doktoratu’, kaže za Global Tomaš.

Osim toga, nastava je zastarjela. Od svih mogućnosti koje se trenutačno nude, a koje ne zahtijevaju mnogo novca, danas se nastava na dobrom broju fakulteta često izvodi na gotovo isti način kao što se izvodila i prije 30 godina – s minimalno ili gotovo nimalo praktičnog i terenskog rada.

No zašto bi se ministrica Divjak ili možda rektor Boras zabavljali time? Hrvatskim studentima ipak su potrebnija dva zasebna zakona o visokom obrazovanju i tužbe kojima si i jedni i drugi redovno prijete.