Foto: Glumačka Družina Histrion

Izvanredna vijest – profa potjerala srednjoškolce s predstave. Razlog? Predstava je vulgarna.

Dobro došli u 21. stoljeće, doba kada je seks tinejdžerima tabu. Istim tim tinejdžerima koji su odrasli na “pametnim” telefonima, internet im je svima dostupan u svako doba dana i noći, a televizor (treći u kući, prvi u sobi) dobivaju za 8. rođendan.

Kako je vijest odjeknula, tako se i javnost uskomešala. I dok su se svi borili za izjave škole, profesora i potresenih glumaca, nitko ne pita – što kažu oni koji su najviše oštećeni u ovoj sapunici? U pokušaju dobivanja najvažnijeg sugovornika, uz roditeljev pristanak, učenica koja je nazočila predstavi želi razgovarati o tome. Ali mama joj ipak savjetuje kako će se tako nekome možda zamjeriti, iako je jasno rečeno da može biti anonimno.

I onda se pitate zašto ne vidite mlade vani na prosvjedima – i nećete. Ne da mama. Ne da profesorica.

S druge strane, dobro se sjećam rasprava u srednjoj školi. I to na satovima vjeronauka. Pogađate, o pobačaju. Skandalozno. E pa nije nama bilo tada, a vjerujte, nije ni njima sada.

I onda se pitate zašto ne vidite mlade vani na prosvjedima – i nećete. Ne da mama. Ne da profesorica

Nakon predstava, mladi vole komentirati i podijeliti svoje mišljenje o onome što su vidjeli. Možda bi se upravo time mogli početi baviti i roditelji i profesori da izbjegnemo ovakve situacije u budućnosti. Svako od te “djece” s jasno izraženim stavom progovara o seksu, kao i o pobačaju.

Zato i imam 69 upitnika nad glavom – tko tu kome maže oči? Roditelji koji djeci omoguće sve pa se frapiraju kad je “dijete” s 15 godina upućeno u neke stvari bolje od samog roditelja? Profesori koji tu žele biti za svoje učenike, ali se boje što će im roditelji reći kad im “pokvare” dijete? Pa kad to isto dijete koje držimo pod staklenim zvonom počne napadati profesore u učionicama…

Kako da ja sve to znam, ipak ja nemam djecu, niti sam profesor. Možda da o tome onda jednostavno ne govorimo?