Foto: Pixabay

Ministarstvo znanosti i obrazovanja više neće financirati odlazak mladih i nadarenih matematičara na svjetsku olimpijadu. Razlog? Manjak prihoda od igara na sreću!
Dakle, po novom, djeca koja su ponos Hrvatske taj svoj ponos mogu spakirati u kofer i zajedno s njim otići u neku drugu i normalniju zemlju gdje prihod od igara na sreću ne utječe na nagrađivanje izvrsnosti.

Ali, što se imamo brinuti? Već i ptice na grani redovito slušaju o reformi obrazovanja. Brojne ekspertize, projekti, nacrti i izrazi koje ovi mladi i uspješni matematičari možda ne razumiju, ali zašto bi ih i morali razumjeti? Za to, navodno, imamo stručnjake koji znaju što rade.

Pogledajmo realno, što je točno do sada učinjeno glede reforme obrazovanja? Uvode se škole za život i projekti u kojima se “pripremaju mladi za tržište sa specifičnim znanjem”. Pitam se što je s mladima koji već imaju i više specifičnih znanja od onih koji te reforme kroje? Za njih nema mjesta jer se ne uklapaju u neki “vrhunsko” skrojeni program? Na njih ne treba trošiti?

Matematičari su mogli kupiti povratnu kartu i vratiti se u Hrvatsku sa zlatom, kako to redovito čine, a ovako bi se moglo dogoditi da kupe jednosmjernu kartu za zemlju u kojoj njihova budućnost neće ovisiti o tome koliko stanovnici igraju Loto i Bingo

Jer važno je da trošimo milijune na tablete koji su na koncu u školama gotovo beskorisni i bez kamera, da imamo pametne ploče, pametne telefone. Toliko pametne tehnologije, ali ne baš previše pameti u ljudima koji donose odluke.

Jer da su pametni, znali bi da se izvrsnost ne nagrađuje pišljivim “bravo” i tapšanjem po ramenu, nego ulaganjem. Matematičari su mogli kupiti povratnu kartu i vratiti se u Hrvatsku sa zlatom, kako to redovito čine, a ovako bi se moglo dogoditi da kupe jednosmjernu kartu za zemlju u kojoj njihova budućnost neće ovisiti o tome koliko stanovnici igraju Loto i Bingo.

U ovakvom stanju kupljeni tableti bi nadarenim matematičarima mogli poslužiti jedino za lakše lociranje zemlje u kojoj će do maksimuma iskoristiti svoj potencijal, a s kojim je Hrvatska mogla dobiti jackpot. Umjesto toga, veliki reformatori opet igraju na izgovore i naučene fraze. Ovaj put to se dogodilo matematičarima, a to bi nažalost mogao biti tek početak niza propusta.

S obzirom na to da se radi o nadarenim klincima, lako će shvatiti što se događa u sustavu ako to izrazimo matematički: Y=znanje koje imaš, Z=podrška države. Varijabla X ovdje je kao rezultat pod upitnikom. Nije ovo teško riješiti, pogotovo ne za nadarene matematičare koji su odavno naučili da je X+Y=Z: uloži znanje koje imaš i dodaj ovakvu “podršku” države, jedino logično rješenje ishoda X je jednosmjerna karta za van. Potpuni hendikep sustava.

I sad svoje odluke pokušajte objasniti Marku, Noelu i drugim nadarenim matematičarima. Pokušajte do njihove osamnaeste, prije nego ovi nadareni klinci shvate da će vani puno bolje proći i bez toga da im sudbinu diktira (ne)sreća što se državni aparat nije dovoljno naplatio od igara na sreću.