Foto: Dorian Višnjić/Global

Višegodišnji zaposlenik Ministarstva znanosti i obrazovanja i samoprozvani uhljeb Duje Bonacci u objavi na svom blogu imena UHLJEBlog početkom rujna napisao je da je iz zagrebačkog Studentskog centra ukradeno 129 milijuna kuna. Novac namijenjen sanaciji SC-a završio je, kako tvrdi, u pogrešnim džepovima. Gdje, kako, zašto? Nikome još nije jasno.

Kako Bonacci iznosi, u razdoblju od 2013. do 2017., SC-u je putem MZO-a za “sanaciju dugovanja iz proteklih razdoblja” iz državnog proračuna isplaćeno 159 milijuna kuna. Od tog iznosa, najviše je 30 milijuna kuna uistinu potrošeno za ono čemu je bilo namijenjeno. Ostatak od 129 milijuna kuna, odnosno 81 posto ukupnog iznosa je, kako kaže, ukraden.

vodite LI SE onom – neka institucije pravne države rade svoj posao – pO mogućnosti dalje od očiju javnosti i dovoljno dugo da sve ode u zastaru?

Istraga traje i ne može se nešto prejudicirati, ali SC je još u fazi sanacije iz koje je već trebao izaći. Pa koliko se to tamo treba sanirati i zašto još nije sanirano, a dobili su i više nego dovoljno novca?! SC se prošlih nekoliko godina našao u dovoljno afera da bi i oni krajnje neupućeni već počeli postavljati pitanja.

Svaki ozbiljan prijavljen slučaj državnom odvjetništvu u našoj zemlji ostane visjeti u zraku neko vrijeme dok mjerodavni ne ustanove tko je krivac, a nerijetko to traje godinama. Možda i istraga sanacije potraje kao i sama sanacija. MZO je zatražio od Ministarstva financija proračunski nadzor, a njihov izvještaj javnost još čeka pa tako ostaje nepoznato tko je radio i je li radio višegodišnje malverzacije javnim novcem, novcem poreznih obveznika.

Bonacci upire prstom u Ivanu Krznar, najbližu suradnicu kabineta ministrice Divjak, za koju kaže da je upravo ona odgovorna za sumnjive isplate, te da je upućena i u ostale pojedinosti o raspolaganju proračunskim sredstvima namijenjenim sanaciji SC-a.

A cijela stvar bi trebala biti krajnje jednostavna – riječ je o javnom novcu, i to bi poslovanje trebalo biti krajnje transparentno. Pa onda, gospodo iz MZO-a i SC-a, ako već nemate što skrivati i ako je sve prema protokolu, izvadite račune na stol! Pokažite ih javnosti. Matematika je jednostavna, dva i dva su četiri, ako se iznosi podudaraju s učinjenim onda se nemate zašto brinuti. Ili se radije vodite onom – neka institucije pravne države rade svoj posao – po mogućnosti dalje od očiju javnosti i dovoljno dugo da sve ode u zastaru? A taj pristup baš pomaže kredibilitetu svih vas uključenih…

Gdje je novac, drago naše ministarstvo, i zašto SC još nije saniran?

Nekoliko tjedana nakon “bure” reakcija više nema. Ministarstva šute, a nema ni vijesti o istrazi. Ostaje nam samo da se zapitamo koliko je još uhljeba u našim ministarstvima i institucijama, a da kukavički sjede i šute u svojim foteljama, prešućujući kriminal za sigurne plaće. Zatim, koliko su ovom aferom studenti zakinuti, a da toga nisu ni svjesni.

Ukradenim novcem mogla se pojeftiniti cijena smještaja što bi mnogo značilo studentima slabijeg socioekonomskog statusa. Mogle su se povećati razne stipendije… Moglo se uložiti u još mnogo toga što se tiče studentskog standarda, a za čiju je brigu odgovoran SC kao mjerodavna studentska institucija. U ime svih studenata kojima je puna kapa takvih afera i koji bez razmišljanja pakiraju kofere i napuštaju zemlju, postavljamo pitanje: Gdje je novac, drago naše ministarstvo, i zašto SC još nije saniran?