Foto: Pixabay

Tučnjava dviju srednjoškolki u Splitu uzburkala je javnost. Svi se zgražamo i nije nam jasno što se dogodilo. Ne pitamo se koliko je još takvih slučajeva, a da za njih ne znamo. Najveći problem nisu čak ni same tučnjave, nego gomila srednjoškolaca koja se okupi pa navija.

Dogovorene tučnjave postaju trend u srednjim školama diljem Hrvatske. Dogovori se tučnjava, skupi se gomila ljudi, a zatim se tučnjava prenosi na Instagramu ili Facebooku. Postali smo društvo koje ne reagira i neće prekinuti tučnjavu. Srednjoškolci su postali bezosjećajni jer najvažnija je stvar skupiti mnogo lajkova i pogleda.

Jesu li zato krivi roditelji ili škole? Vjerojatno oboje. Stručnjaci upozoravaju da u školama nedostaje edukacija o nenasilju i toleranciji. No nedostaje i sankcija i manjkavosti u sustavu. Slučaj u Splitu pokazao je da nam treba novi zakon kako bi se pokušale spriječiti takve tučnjave.

Jesu li zato krivi roditelji ili škole? Vjerojatno oboje.

Učenica iz Srednje tehničke prometne škole nije kažnjena jer se tučnjava nije dogodila na području škole. Druga učenica iz Ekonomsko birotehničke škole Split dobila je ukor. Te dvije škole imale su drukčiji pristup. Srednja tehnička prometna škola pokušala je sve riješiti razgovorima sa srednjoškolcima i nastavnicima te tako prevladati ovaj događaj i izbjeći slične događaje.

Mogu li zaista razgovori utjecati na srednjoškolce? Možda, ako ih se od malih nogu uči o nenasilju i toleranciji. Ali srednjoškolcima dajemo loš primjer jer oko nas se stalno izmjenjuju oblici mržnje. Mrzimo i diskriminiramo sve što je drukčije i sve koji su drukčiji. Čak i kad se pojavi slučaj kao iz Splita, zaboravimo ga za dva dana.

Edukacije u školama nisu dovoljne jer su te edukacije potrebne cijelom društvu. Kad bismo povećali sankcije za nasilje u školama, možda bi strah od tih sankcija spriječio ili barem smanjio takve incidente.