Foto: Katarina Šapina/Global

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova sa Sveučilištem u Zagrebu traži oko 150 studenata časnika za vezu koji će volontirati tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a sljedeće godine. Koja čast, definitivno prigoda koja se nikako ne smije propustiti jer će iduća takva biti tek nakon daleke 2034.godine, kada će ti isti mladi od kojih se danas traži volontiranje biti daleko od svoje domovine. Iseljeni. U zdravom okruženju.

Pa dobro, tko pri zdravoj pameti ne bi htio sudjelovati, posebno jer u uvjetima natječaja piše da se traži sposobnost podnošenja većih opterećenja poslom, fleksibilnost i spremnost na angažman (intenzivno radno vrijeme!), odgovornost i samostalnost, izražena točnost te sklonost timskom radu i komunikativnost. Zvuči kao posao iz snova, osim što ti studenti neće biti plaćeni za svoj rad.

Ne znam kome je uopće palo na pamet ikad platiti studente za nešto što rade, pa ipak im je to prigoda da nešto nauče, steknu iskustvo, izgube volju za studiranje, rad i život u Hrvatskoj. Naravno da se za sve to trebaju namučiti za “džabe”.

Zvuči kao posao iz snova, osim što ti studenti neće biti plaćeni za svoj rad

Kada je već tako, neka onda sva ta, kako piše u natječaju, “politička elita današnje Europe”, volontira. I to čak pola godine jer predsjedanje Hrvatske Europskom unijom traje od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine. Sitnica. Ali ne ide to tako, ne. Političari će se gostiti, družiti, možda čak ponekad i nešto odraditi dok oko njih trčkara besplatna radna snaga mladih i uskoro visoko obrazovanih ljudi, koji će, prema svemu sudeći, uskoro otići trčkarati oko nekoga u Njemačku ili Irsku, gdje će za to barem biti plaćeni.

Cijeli je natječaj odličan primjer koliko se u Hrvatskoj cijene mladi i koliko se u njih ulaže. Jer će im se čak pokriti troškovi prijevoza, a moći će nešto besplatno i pojesti. Zato navali narode, hrana će sigurno biti bolja nego u menzi.