Foto: Karla Lemaić

Pišem iz zaboravljenog i potpuno zanemarenog epicentra potresa, iz Markuševca, u kojem su brojnim kućama popucali zidovi, neke prijete urušavanjem, stanari strepe da im krov ne padne na glavu. Markuševac je dio Zagreba. Ali izgleda da je za vladajuće i mjerodavne Zagreb samo Trg bana Josipa Jelačića i bliža okolica.

Gradonačelnik Bandić bio je toliko solidaran pa nas je počastio izjavom da se ovo dogodilo jer ne održavamo svoje kuće (?!), te da su one loše građene, a predsjednik ZAFAZ-a Drago Topolovec rekao je da nešto moramo popraviti sami. No na mnogim kućama se nema što popraviti jer su kuće ruševine. Koji će kum ili rođak njima sagraditi novu kuću, gospodine Bandiću?

Mnogi prijatelji i poznanici iz drugih dijelova Hrvatske pitaju nas kakav je osjećaj tako snažnog potresa. Osjećate neizmjeran strah dok se budite i još u polusnu bježite van iz kuće. Gazite po komadima stakla izbjegavajući žbuku koja pada sa svih strana. Prizori su apokaliptični.

Kada sam u nedjelju napokon sjela da pogledam što o potresu kažu mediji, vidjela sam prizore Đorđićeve, Trga bana J. Jelačića, Trga sv. Marka, katedrale, Markove crkve, Petrove bolnice, Zeleni val… Nigdje ni riječi o epicentru. Za ljude iz centra organiziralo se prihvatilište, posebne telefonske linije za pomoć, brojevi statičara za procjenu zgrada, hrana, piće i deke od Hrvatskog crvenog križa.

Ovdje su se ljudi snalazili sami. Susjedi su pomagali susjedima, mlađi starijima. Pohvalna je samo organizacija ekipe civilne zaštite koja je brzo stigla na dvorište OŠ Markuševec, koja je po pravilima prihvatni centar u slučaju potresa. Pohvalna je organizacija volontera koji su donijeli deke, hranu i piće u Hrvatski dom u Markuševcu, te angažman novinarke i snimatelja RTL-a koji su u roku sat vremena od potresa stigli na mjesto događaja kako bi ispitali situaciju.

Noć smo probdjeli odjeveni gledajući pukotine na zidovima i osluškivajući hoće li pasti dimnjak. Na svaki manji potres bili smo spremni pobjeći iz kuće. Neki su spavali u autima, neki kod prijatelja i susjeda.

Pogledajte video koji je novinarka Karla Lemaić snimila za Televiziju Student…

Potres u Markuševcu

Naša Karla javila se iz epicentra potresa, Markuševca. Od straha se ne spava, a pukotine na zidovima gledaju se sa zebnjom. Dok je sva pozornost na centru Zagreba, Markuševčani strepe!

Objavljuje Televizija Student u Utorak, 24. ožujka 2020.

Iduće jutro ista situacija. Nitko ne odgovara na pozive, nitko ne dolazi na procjenu kuća. Tada je tata odlučio nazvati HRT. Tako je dan kasnije HRT ipak odlučio potegnuti i do epicentra. Ali bilo je očito da javni servis najviše voli ove na vlasti. Vjerno su pratili korake premijera Plenkovića i gradonačelnika Bandića, oko 15 sati popodne svi zajedno stigli su u Markuševec. Dočekali su ih vatrogasci spremni na raspodjelu poslova. Možda bi vlasti prije reagirale da su mediji stigli prije i dali uvid u katastrofu koja nas je pogodila.

Mnogi reporteri nisu znali ni gdje se trenutno nalaze. Primjerice u prijenosu dolaska premijera i gradonačelnika na dvorište OŠ Markuševec, na N1 televiziji u gornjem lijevom uglu pisalo je – Čučerje.

U ponedjeljak popodne počeli su dolaziti i statičari na procjenu kuća, međutim kada smo ih pozvali da dođu kod nas u kuću – odgovor je bio da idu po redu kako ih je tko zvao. Treba se “naručiti”. Točno tako su rekli – naručiti!!

Susjedu Tomislavu Vnučecu kuću su procijenili kao uporabljivu, a vrata kuće uopće se ne daju otvoriti, te su popucali svi temelji i nosivi zidovi.

Premijer Plenković rekao je da ovdje nema kuće koja je ostala netaknuta te da će, radi posljedica koronavirusa i potresa, on i ministri donirati svoje plaće za ožujak Gradu Zagrebu, ali mislim da će Markuševec i okolica ponovno ostati zadnja rupa na svirali.