StoryEditor

AKTIVIZAM U UMJETNOSTI Performansom od 48 sati apelirali na slobodu umjetnika i  čovjeka

‘Ovaj projekt kritizira trenutno stanje u umjetnosti. Njime se nastoji ukazati na utjecaj materijalizma, konzumerizma i nacionalizma u umjetnosti te ga dovesti na vidjelo i osvijestiti koliko je to sve dio naše zajednice‘, objasnila je Irena
Autor:
Tekst: Marko Plejić
23/10/2018 u 15:34 h
Zagreb, 171018 Pogon jedinstvo 48-satna radionica Aktivizam u umjetnosti
Zagreb, 171018 Pogon jedinstvo 48-satna radionica Aktivizam u umjetnostiFREKVENCIJA
Performans posvećen aktivizmu u umjetnosti projekt je spisateljice, eksperimentalne kazališne autorice i aktivistice Irene Čurik, koja je tijekom 48-satnog događaja pozvala posjetitelje da joj se pridruže pisanjem parola, čitanjem knjiga, crtanjem slika ili jednostavno promatranjem. Sa željom da odvoji svijet umjetnosti od sfere novca, elitizma i buržoazije, aktivistica je izvela svoj performans u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo, koja joj je na kratko postala dom. Performansom je željela poručiti kako se aktivizmom u umjetnosti, to jest potpunim i slobodnim izričajem, može boriti protiv društvenih problema.
"Ovaj projekt kritizira trenutačno stanje u umjetnosti. Njime se nastoji ukazati na utjecaj materijalizma, konzumerizma i nacionalizma u umjetnosti te ga dovesti na vidjelo i osvijestiti koliko je to sve dio naše zajednice", objasnila je Čurik.

'Kad bi vas svi poslušali što biste im rekli?'

Zidovi dvorane oblijepljeni plakatima "Sloboda ili ništa", "Planet umire" ili "Volite se ljudožderi", jastuci i knjige na podu, goli slikar i opuštena atmosfera, dočekali su posjetitelje. Stolovi s papirima, olovkama i flomasterima čekali su novi doprinos zbirci plakata, a prikazani su i videozapisi koje je Irena snimala na ulicama europskih gradova.
Veliku ulogu u stvaranju aktivističke atmosfere imala je i glazba: lo-fi hip-hop s 24-satnog online radija. Upravo u tom žanru Čurik vidi aktivizam, zato što je u njemu izražena sloboda govora. Suprotnost tome, turbofolk smatra opasnima za glazbu, kulturu i djecu.
"Treba se ići protiv cajki. To nije jedina srpska glazba što postoji. U Srbiji postoji urbana kultura, glazba i umjetnosti. Cajke propagiraju jedan površan, materijalistički, agresivan i nasilan svijet. Tako nešto danas više nema smisla i treba se zaustaviti svojim riječima i djelom", istaknula je Čurik i dodala kako aktivizam uvijek mora biti nenasilan.
Događaju je prisustvovao i 'Goli umjetnik', Leonardo Budimlić Majnarić. Akademski je slikar obrnuo uloge slikara i modela pri crtanju akta te je sasvim nag crtao svakog tko mu je htio pozirati.
"Ja sam ovdje došao takav kakav jesam - gol. To simbolizira moju slobodu kao umjetnika i kao čovjeka. Ja se ograđujem od sadomazo aspekta golotinje jer to podrazumijeva nasilje koje nikako ne podržavam. Ja sam pacifist i humanist. Ako se svojim golišavim ponašanjem nekako uklapam u Ireninin aktivizam, onda mi je jako drago", objasnio je Leonardo koji je ostatak noći proveo crtajući u Maloj dvorani.

Najbolja umjetnost je besplatna

Nacrtao je i Irenu koja je zadovoljna odazivom no smatra kako je 48 sati premalo te projekt planira ponavljati i poziva sve da joj se pridruže.
"Ja ne zagovaram ni da me se slijedi ni da me se vodi. Ja zagovaram slobodan međuprostor koji pojedincima i manjim skupinama omogućava izražavanje i komunikaciju", priznala je Irena i dodala kako ne naplaćuje ulaz jer smatra da je novac prijetnja našem društvu. On narušava komunikaciju i stvara odvojenost, koja je ljudima neprirodna i nerealna, objasnila je.
"To je iluzija koja nas sve drži porobljenima", zaključila je Čurik.
20. travanj 2024 00:39