Foto: Damil Kalogjera/ORIS

Hrvatsku arhitekturu najsnažnije predstavljaju događaji i predavanja koje organizira Oris – kuća arhitekture. Osim edukacija, Oris izdaje i istoimeni časopis za arhitekturu i kulturu življenja. Ipak, vjerojatno najpoznatiji i “najizvozniji” njihov proizvod su Dani Orisa, arhitektonska konferencija koja se svake godine održava u Zagrebu.

Iako nije tako apstraktna kao ostale discipline, arhitektura jest jedna od vizualnih umjetnosti, i to jedna od rijetkih koja tako izričito oblikuje svakodnevnicu.

Orisu i direktoru Andriji Rusanu čileanska predsjednica dodijelila je poseban orden za promociju čileanske kulture, a u njeno ime nagradu su dodijelili čileanski veleposlanik i konzul.

Ovo je prvi put da je nagradu (100.000 dolara i poseban medaljon) osvojilo troje arhitekata

Osim primanja nagrada Oris je jednu i dodijelio. RCR Arquitectes osvojili su Oris Roca Award, samo pola godine nakon osvajanja nagrade Pritzker, arhitektonskog ekvivalenta Nobelove nagrade u iznosu 100.000 dolara i posebne medalje.

RCR Arquitectes arhitektonski je ured osnovan 1988. u katalonskom gradu Olotu, te je tamo i ostao gotovo 30 godina poslije. Ime tvrtke sastoji se od inicijala osnivača ureda Rafaela Arande, Carme Pigem i Ramóna Vilalte. Iako su u struci bili cijenjeni i prije, do osvajanja nagrade Pritzker nisu bili poznati široj javnosti.

Jedna od glavnih odlika RCR-ovih projekata je korištenje prirodnih materijala poput stakla, drveta, ali i čelika COR-TEN. Riječ je o posebnoj vrsti čelika, koji nakon nekoliko godina dobiva patinu od hrđe i mijenja boju, ali ne gubi na strukturalnom integritetu pa je drag odabir za moderne zgrade.

Foto: Damil Kalogjera/ORIS

RCR su upravo tu vrstu čelika koristili za oblaganje pročelja krematorija Hofheide u Belgiji, posljednjeg projekta sagrađena u suradnji s tvrtkom Coussée & Goris Architecten.

Osim RCR Arquitectes, jedno od najzvučnijih imena simpozija bio je japanski arhitekt Go Hasegawa. Poput RCR-ovaca, i njegove radove određena umjerenost – umjesto pukog iskorištavanja prirodnih resursa za korist stanara i intervencije u okoliš, Hasegawini projekti prilagođavaju se lokalitetu u kojem se realiziraju.

Ovogodišnji Dani Orisa 17. izborom govornika jasno pokazuju u kojem smjeru ide suvremena arhitektura. Vrijeme je za holistički pristup i ujedinjenje korisnika, građevine i lokacije kako bi se osigurala maksimalna kvaliteta, te ono što Oris naziva kulturom življenja.