Foto: Zrinka Medak/Global

Zagrebačka uprava zamalo je zatvorila Mediku, prostor bivše istoimene tvornice lijekova. Sanacijski upravitelj Studentskog centra Mirko Bošnjak želi pak zatvoriti jedini zatvoreni prostor za skejtere, Sretnu kuću, koja se koristi i kao skladište Teatra &TD, a na koju je nedavno postavljena – nova brava.

Brojne radionice, koncerte i izložbe nezavisnih, mladih umjetnika odlukom Grada trebalo je obustaviti, a sve umjetnike iseliti iz Medike, jednog od rijetkih gradskih prostora koji njeguje alternativnu kulturu izražavanja.

“Autonomni kulturni centar Medika više je od noćnog kluba. Prvo, nekako ideološki, to je platforma na kojoj se susreću istomišljenici iz svih dijelova svijeta i koji upravo zbog ovog mjesta i susreta ovdje stvaraju nove ideje, dolaze do novih kreativnih rješenja koje prezentiraju kao projekte”, istaknula je Sunčica Remenar, predstavnica AKC-a na konferenciji za novinare održanoj 12. svibnja u Mediki.

Foto: Zrinka Medak/Global

“Dopis koji smo dobili kulminacija je višegodišnjeg srozavanja nezavisne kulture u Zagrebu, a čemu je dokaz koji su danas dobili i predstavnici Sretne kuće u SC-u”, izjavila je glazbena umjetnica Sara Ercegović.

Sretna kuća je, paralelno s Medikom, zatvorena novom bravom zbog navodne životne opasnosti u koje se dovode članovi kluba “Shpaolin”, koji ovaj prostor koriste već devet godina.

Korisnici nestrpljivo iščekuju prve političke odluke o sudbini Medike nakon lokalnih izbora

Nekoliko dana poslije, u utorak 16. svibnja, rezidenti Medike održali su i cjelodnevni program radionica, Pavle Pavlović otvorio je svoju novu izložbu, a glazbenu podršku dali su i bendovi Disbaja i Crutches. Organizatori su pozvali korisnike prostora da održavaju čistoću dvorišta, ne budu preglasni i da, u biti, poštuju imovinu i susjede kako do deložacije ipak ne bi došlo.

U međuvremenu je gradonačelnik Milan Bandić izjavio kako Medika ostaje, a sve potrebne sanacije će provesti Grad, u nekoliko navrata, kako se korisnici ne bi trebali iseliti, dok je situacija u Sretnoj kući, prozvana “greškom u komunikaciji”, potaknuta brigom sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka o djeci koja tamo skejtaju.

Ovi centri nezavisne kulture već dulje trebaju preuređenje, no samo ono infrastrukturno, a ne politički uvjetovano. Svi oni i dalje, nažalost, čekaju što će biti nakon lokalnih izbora.