StoryEditor

ANIMAFEST ZAGREB Svjetski festival animiranog filma odgađa program za jesen

U iščekivanju početka festivala, tradicionalnim otvaranjem Ljetne pozornice Tuškanac najavljene su projekcije triju nagrađenih filmova
Autor:
Global.
08/06/2020 u 12:02 h
Animafest Zagreb 2020<br />
Animafest Zagreb 2020
Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, koji se trebao održati od 8. do 13. lipnja, odgodio je ovogodišnje 30. izdanje festivala za jesen. Festival će se tako održati u razdoblju od 28. rujna do 3. listopada. Odluka o odgodi donesena je zbog trenutne epidemiološke situacije i posljedica potresa koji je zadesio Zagreb u ožujku. Projekcije filmova i popratna događanja poput open-air projekcija, izložba, programa za profesionalce, simpozij Animafest Scanner, brojnih radionica i zabavnih programa svake godine posjeti oko 20.000 ljudi. Zbog najave održavanja mjera distance još neko vrijeme, programi Animafesta odvijat će se u dvoranama kojima je drastično smanjen kapacitet posjetitelja. S obzirom na tu situaciju, računaju na smanjenje broja posjetitelja, čiji opseg u ovom trenutku nije moguće procijeniti, rekla nam je festivalska producentica Matea Milić.

Iščekuje se Ljetna pozornica

Osim manjeg broja domaćih posjetitelja, poseban problem predstavlja ugošćavanje međunarodnih gostiju, kojih je u normalnih uvjetima tristotinjak, zbog ograničenih putovanja, očekivanog smanjenja financijske potpore, mogućeg gubitka sponzorskih sredstava i pada prihoda od prodaje ulaznica zbog smanjenih kapaciteta. Unatoč svim problemima Animafest će učiniti sve da publici predstave kvalitetan program i održe duh festivala koji traje već gotovo pola stoljeća, istaknula je Milić. Foto: PR U iščekivanju početka festivala tradicionalnim otvaranjem Ljetne pozornice Tuškanac, najavljene su projekcije triju nagrađenih filmova - akcijski krimić i dobitnik prošlogodišnje nagrade Grand Prix Animafest "Ruben Brandt, kolekcionar", Milorada Krstića, "Slavna invazija medvjeda na Siciliju", talijanskog stripaša i ilustratora Lorenza Mattottija te "Fantastična priča o Maroni", Ance Damian i belgijskog ilustratora Brechta Evensa. Projekcija filma "Ruben Brandt, kolekcionar", koja je trebala biti prikazana u petak, odgođena je zbog vremenskih neprilika za danas, a program se dalje nastavlja po rasporedu. Filmovi će biti prikazani s hrvatskim i engleskim podnaslovima, a projekcije počinju u 21.30. Ulaznice su dostupne na blagajni Pozornice te na službenoj web stranici, a zbog nepredvidivih vremenskih prilika bit će ih moguće kupiti isključivo na dan projekcije.

Prilika za Grand Prix

Ovaj svjetski festival animiranog filma predstavio je službenu selekciju odabranih filmova u kategorijama "Veliko natjecanje kratkometražnog filma", "Natjecanje studentskog filma" i "Natjecanje hrvatskog filma". Rekordni broj filmova došao je iz čak 85 država. Selekcijsku komisiju činili su ravnatelj umjetničkog festivala Daniel Šuljić, Iva Kraljević i Božidar Trkulja za kategoriju "Veliki natjecanje kratkometražnog filma". Katrin Novaković i Milivoj Popović birali su filmove u kategoriji "Natjecanje studentskog filma". Više od 860 filmova prijavljeno je u kategoriji kratkometražnog filma, a odabrano je njih 41. Isti broj odabran je i za studentski film, a njih 19 za hrvatski film. Osim navedenih, postoje i selekcije dugometražnih filmova, filmova za djecu, VR animacije te svjetske panorame čiji će rezultati, kao i ostale programske cjeline, ubrzo biti objavljeni. Odabrani filmovi imaju priliku biti nagrađeni Grand Prix nagradom te nagradom publike posebno u kratkometražnoj i dugometražnoj kategoriji. Švicarski animator Georges Schwizgebel dobio je Nagradu za životno djelo, a teoretičar animacije Chris Robinson, koji je ujedno i glavni izlagač na Međunarodnom znanstvenom skupu "Animafest Scanner VII 2020", dobio je Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma, a nagrade će im se uručiti na otvorenju festivala. Dok novi datum održavanja festivala još nije bio poznat, Animafest Zagreb je pripremio ljubiteljima animacije program pod nazivom "Animafest Insights". Cilj je javnosti dati uvid u filmove koji će biti prikazani te ih podsjetiti na uspjehe koje filmska animacija bilježi posljednjih godina. U programu su sadržani i intervjui s autoricama i autorima u sklopu objave filmova, održani videopozivom, a publika tako ima priliku povezati se bolje s umjetnicima i njihovim filmskim uradcima.
19. travanj 2024 04:42