StoryEditor

DOK JEDNOM NE SMRKNE Ljubitelji filma pohrlili na streaming platforme, no šarm kina nije zamjenjiv

‘Streaming platforme nikad neće zamijeniti kina jer je to specifični ritual koji svi mladi moraju proći‘, ističe student Nikola

Autor:
Global.
09/02/2022 u 10:38 h
<p>22.12.2021.<br />
kino, studenti</p>
22.12.2021. kino, studentiPixabay
Filmska industrija jedna je od najznačajnijih grana moderne umjetnosti koja svake godine proizvede na stotine i tisuće novih filmova, a upravo su kina ta koja pomažu u distribuciji filmova. Zbog pandemije i lockdowna ljubitelji kina bili su zakinuti za kino projekcije na čak pet mjeseci što se odrazilo i na financije kina i kinodvorana. Tada su brojne streaming platforme preuzele dio tog kolača te doživjele velik uspjeh kojeg su zadržali do danas. U 2020. je broj pretplata na streaming platforme dosegao 1,1 milijardu, prenosi The Wall Street Journal. U međuvremenu su prihodi s kino blagajni pali za više od 30 milijardi dolara - sa rekordnih 42,3 milijarde koliko su dosegnuli 2019., na svega 12 milijardi.

Kino kao izvor zabave

Na kino se gleda kao izvor zabave, mjesto gdje se gledatelji idu opustiti i zaboraviti na svoje svakodnevne brige. Većinu studenata kod kina privlači bolji doživljaj samog filma - od zvuka, kvalitete slike, velikog platna, udobnih sjedala pa sve do ponude grickalica. Ipak, student Nikola Košić ističe da su streaming platforme u jednu ruku bolje od kina jer nude više mogućnosti - mogu se gledati i filmovi i serije, više epizoda odjednom, veća je ponuda sadržaja, a može se u svakom trenutku i zaustaviti film čega u kinima nema. "No nikad neće zamijeniti kina jer je to specifični ritual koji svi mladi moraju proći", ističe Nikola. Streaming platforme su jeftinije, ali nema mira i atmosfere kakva je u kinu (Foto: Pixabay) Kina se gotovo od samog svoj postojanja vežu za mlade, prve spojeve i druženja s prijateljima. Ipak, Nikola napominje da ga kino zapravo odbija zbog velikog broja ljudi. S tim se slaže i Nina Knego koja napominje da su gledatelji u kinima često preglasni, a ponekad narušavaju radnju filma uz svoje neprimjerene ili preglasne komentare i razgovore. Stoga se u pandemiji jako okrenula streaming platformama, ali sve ima pluseva i minusa. Za razliku od kina gdje se vrlo brzo usredotoči na film kod kuće, kaže Nina, "uvijek nešto smeta, od mobitela pa do ostalih ukućana". Nakon što su kina u 2020. godini izgubila veliku količinu prihoda i publike, i uslijed ponovnog otvaranja suočila su se s brojnim preprekama normalnom funkcioniranju. Ograničili su se kapaciteti sjedenja, suočili su se s nedostatkom filmskog sadržaja jer se dugo nije niti snimalo, a i filmovima se nije isplatilo organizirati premijere, a tu je i višemjesečna zabrana konzumacije hrane i pića. Ne treba zanemariti niti psihološki aspekt publike koja je stvorila strah od odlaska u zatvorene prostore i među ljude. Ipak, situacija se 2021. poboljšala.

‘Prime time‘ ulaznice nisu za studentski džep

"Filmski sadržaj izlazi češće, no i dalje su na snazi ostale mjere ograničenog kapaciteta", kažu iz CineStara, jednog od najvećih kinooperatera na ovim prostorima. Napominju da se i dalje nadaju da će publika ponovno razviti stari običaj odlaska u kino. Nikola i Nina složili su se da kinima u korist ne idu niti cijene ulaznica, streaming im je daleko financijski isplativiji. Cijena karata za jednu projekciju nerijetko bude oko 50 kuna. Iz CineStara poručuju da su ulaznice nakon 17 sati oduvijek bile skuplje jer je riječ o "prime time" terminu. [caption id="attachment_14721" align="alignnone" width="5184"] Gledatelji se najviše žale na gužve i glasne gledatelje u kinima (Foto: Filip Kos/PIXSELL) "To je i slučaj i u svim kinima na svijetu ne samo kod nas", ističu. Dodaju da sve generacije mogu pronaći brojne pogodnosti za sebe, od povoljnijih termina u nekom radnom danu ili vikendom kada se nudi Obiteljski paket ulaznica. U to ulaze i brojni programi koji nude razne pogodnosti. Tako je i osmišljen poseban program samo za studente. "Studentska kartica svim studentima donosi povoljnije cijene kinoulaznica, Indeks bonus program i Studentski meni po povoljnijoj cijeni", ističe kinooperater.
24. travanj 2024 06:36