Većina bi kroz naslov pretpostavila – problemi novina u ovom filmu pojavljuju se zbog žene. Pa i nije toliko daleko od istine. Ali, i je. Ne dajte se zbuniti i sami to procijenite jer ovaj Spielbergov film definitivno vrijedi pogledati. Ono što će vas definitivno zaintrigirati kompleksno je stanje koje pogađa više od same struke novinarstva i tereta koje nosi donošenje odluka koje se na kraju odražava na cijelo naše društvo.

Prva stavka koja će vas vjerojatno potaknuti na gledanje filma The Post njegova je glumačka postava. Meryl Streep i Tom Hanks koji utjelovljuju glavne aktere bez ikakve sumnje odličan su odabir za iznošenje ovako bitne teme na filmska platna. Nije lak zadatak na publiku prenijeti emocije koje u vama izazivaju rastrganost između održavanja obiteljskog nasljeđa, natjecanja sa konkurentnim novinama i borbe za slobodu tiska.

Zaintrigirati gledatelje jednostavno je ako iskoristite kompleksno stanje struke novinarstva i tereta koje nosi donošenje odluka koje se odražava na cijelo društvo

Meryl Streep dokaz je da Steven Spielberg ne griješi kada ju je odabrao da glumi Kay Graham, ženu na čelu Washington Posta. Ženu u koju ne vjeruju, a od koje se očekuje sve. Na čijoj su strani novine? Pitanje je to koje si je svatko od nas barem jednom postavio. Postavlja ga i Tom Hanks kao glavni urednik Washington Posta, Ben Bradlee. Koliko daleko je spreman ići da objavi informacije, a koliko daleko je vlast spremna ići da to zaustavi? Jesu li novinari spremni riskirati apsolutno sve za vijest? „Teoretički, naravno.“

Ovo je već drugi zapaženiji film u zadnje dvije godine koji ulazi u srž novinarstva (prisjetimo se filma Spotlight koji je dobio čak dva Oscara) što je jako bitno, jer očito se neki ljudi još uvijek nisu pomirili sa jadikovkama kako je novinarstvo na ‘labavim nogama’. Upravo suprotno, kroz ovakve filmove lako je dobiti poticaj za potraživanjem pravde i osjećaj dužnosti iznošenja istine u javnosti, kakva god ona bila, i pod kojom god ona cijenom došla. Ostaje nam nada da je Spielberg kroz ovaj film otvorio novo/staro poglavlje za novinarstvo i društvo kojem ono služi.