Foto: Unsplash

Korisnici interneta u Francuskoj na društvenim mrežama pozivaju na bojkot streaming servisa Netflix zbog kontroverznog filma “Sheikh Jackson”, piše Euronews.

Prizor iz egipatskog filma u kojem plesna skupina, plešući na koreografiju Michaela Jacksona u pjesmi “Thriller”, prekida molitvu imana u džamiji, izazvao je nezadovoljstvo među pretplatnicima koji smatraju kako film vrijeđa islam i muslimane. Uz hashtag #BoycottNetflix, više od stotinu ljudi počelo je zato pozivati druge da se odjave s američkog servisa.

“Oni će shvatiti da naša religija nije na prodaju i da nije smiješna SAMO kada mi muslimani iz Francuske zatvorimo svoje novčanike”, napisao je jedan nezadovoljni korisnik na Twitteru.

S druge strane, neki smatraju da bojkot Netflixa nije potreban jer bi se radilo o cenzuri. Smatraju kako film nije uvredljiv već humorističan. Film nije dostupan u Francuskoj i nije nastao u produkciji Netflixa, a iz servisa nisu komentirali francuski bojkot.

Objavljen 2017. godine, film prikazuje imana, muslimanskog svećenika, koji prolazi kroz krizu identiteta nakon smrti svog idola, Michaela Jacksona.