Foto: Neva Žganec / GLOBAL

Gledanje filmskih prvijenaca poznatih redatelja može se pretvoriti u otkrivanje različitih utjecaja i opsesija koji su obilježili njihovo stvaralaštvo. Iako su vidljive i stalne karakteristike, faze koje su pojedini redatelji prolazili tijekom kreativnog sazrijevanja mogu iznenaditi čak i iskusne filmofile. Rani naslovi često skrivaju veoma kvalitetna ostvarenja, ali ponekad i filmove na prvi pogled teško spojive s redateljima koje poznajemo i volimo. Ovaj tjedan donosimo pregled pet filmskih prvijenaca poznatih redatelja i redateljica.

Psi iz rezervoara (Reservoir Dogs)

Redatelj: Quentin Tarantino

Godina: 1992.

Žanr: Kriminalistički

Prvi film danas planetarno popularnog Quentina Tarantina, tvorca kultnih ostvarenja poput “Nemilosrdni gadovi”, Pakleni šund” i “Kill Bill pojavio se iznenada poput male filmske revolucije. “Psi iz rezervoara” natopio je filmski svijet benzinom i zapalio šibicu te oslobodio veliku količinu inspiracije i kreativne energije tada još uvijek nepoznatog Tarantina. Već svojim prvim filmom Tarantino se predstavio svijetu kao krajnje eklektičan redatelj, u svoj prvijenac uklopio je utjecaje azijskog filma, vesterna, elemente crne komedije i noir krimi filmova iz klasičnog razdoblja.

Scene brutalnog nasilja u filmu brzo su došle na loš glas, a pratio ih jednako uključiv i majstorski složen soundtrack. Prvi put publika se imala priliku susresti s onim što danas poznajemo pod nazivom tarantinovski dijalozi. Ovaj film nezaobilazna je lektira za sve filmofile kojima je Tarantino jedan od omiljenih redatelja, sva obilježja njegove filmografije sjajno su vidljiva. Tarantinov prvijenac do danas je postao jedan od filmova koji su ostvarili golem utjecaj na buduće generacije redatelja i scenarista. “Psi iz rezervoara” veoma je intenzivna priča, ispričana na inovativan način koji je do danas ostao svjež baš kao na dan kada se prvi put pojavio u kinima. Oni koji se tek upoznaju s opusom ovog filmskog majstora u ovom filmu mogli bi pronaći skriveni dragulj koji često ostaje zasjenjen Tarantinovim razvikanijim i novijim projektima.

Lady Bird

Redateljica: Greta Gerwig

Godina: 2017.

Žanr: komedija, drama

Prvijenac Grete Gerwig, poznate po radu na uspješnim filmskim naslovima poput “Male žene” i Frances Ha”, tipična je tinejdžerska drama. Ekscentrična djevojka Christine koja sebe naziva Lady Bird nalazi se na životnoj prekretnici. Došlo je vrijeme da se odluči na koji će fakultet, no ona i dalje ne zna što želi u životu niti je sigurna u svoje sposobnosti. U konstantnom je sukobu sa svojom majkom, a putevi joj se presjeku i sa zgodnim Kyleom, tipično zločestim dečkom kojeg utjelovljuje glumac Timothee Chalamet. Film će se svidjeti svima koji vole temu odrastanja i traženja sebe. S Lady Bird” je lako suosjećati. Gerwig je iz prve napravila višestruko nagrađivani film te ostvarila pet nominacija za Oscar. Uvijek aktualna tema odrastanja i odlična glumačka postava tome su definitivno pridonijeli.

Loš okus (Bad Taste)

Redatelj: Peter Jackson

Godina: 1988.

Žanr: komedija

Čovjeka koji je adaptirao “Gospodara prstenova” u jednu od najbolje izvedenih filmskih trilogija u povijesti ne treba posebno predstavljati. Peter Jackson zauvijek se uvukao pod kožu filmofilima i upisao velikim slovima u povijest popularne kulture. Mnogim bi ljubiteljima Jacksonovog prikaza Međuzemlja njegov prvi film “Loš okus” mogao biti posve nespojiv s redateljem koji se proslavio oživljavanjem bajkovitih svjetova. “Loš okus” je niskobudžetna kaša, sluzava komedija o izvanzemaljcima gladnim ljudskog mesa koji odluče da je upravo naš planet odredište njihove sljedeće gurmanske ekspedicije.

Taj film osvojiti će svakog ljubitelja trash komedija ispunjenih improviziranim specijalnim efektima i bizarnim humorom. Jackson je film snimio starom kamerom uz pomoć grupe prijatelja, a sam je odigrao i nekoliko uloga. “Loš okus” sjajan je izbor za zajednička gledanja. Riječ je o filmu koji zaboravlja sve konvencije i predstavlja jedan od onih naslova za koje se doista pitate kako su završili u filmografiji jednog renomiranog redatelja.

Piranja 2: Mriješćenje (Piranha II: The Spawning)

Redatelj: James Cameron

Žanr: Horor

Godina: 1981.

James Cameron ime je redateljskog giganta uz kojeg vežemo moderne klasike poput epske romanse Titanik”, revolucionarne akcijske franšize “Terminator” i jedan od najvećih financijskih uspjeha u povijesti filma, Avatar”. Cameron je također istraživač podmorja i financira brojne znanstvenike i zaklade diljem svijeta. Međutim, manje je poznato da je prvi naslov ovog filmskog inovatora bio niskobudžetni horor s mnogo vrištanja, uspaničenih tinejdžera i brojnih kontroverzi ispred i iza kamere. “Piranja 2: Mriješćenje”, doista je naslov koji nije lako povezati uz Jamesa Camerona kojeg poznajemo danas.

Ni sam Cameron godinama nije priznavao da je riječ o njegovom prvijencu iako je da bi ga snimio ušao u pravi dvoboj s originalnim redateljem filma. Riječ je o filmu u kojem evoluirane piranje završe u moru i kreću u nemilosrdni lov po plažama. Film prelazi put od pomalo naivne priče o odnosu čovjeka i prirode do neskrivene eksploatacije. Do danas je stekao kultni status i zabavna je preporuka za sve koji žele provjeriti čime su se to legendarni redatelji bavili dok su bili mladi i otkačeni.

Dvoboj do istrebljenja (The Duellists)

Redatelj: Ridley Scott

Godina: 1977.

Žanr: Povijesni

Ridley Scott ime je poznato po vrhunskim naslovima svakom obožavatelju znanstvene fantastike, ali i filmova općenito. Režirao je neke od najboljih žanrovskih ostvarenja poput filmova “Alien”, Istrebljivač” (“Blade runner2) i “Marsovac”. Osim svjetova visoke tehnologije i budućnosti, Scott je pokazao da je sposoban na velikom platnu oživjeti i prošlost. Dokazao je to već u svojem prvom filmu “Dvoboj do istrebljenja” smještenom u doba Napoleona.

Film je fascinantna priča o dvojici časnika u Napoleonovoj vojsci koji se kroz godine službe sukobljavaju u nizu dvoboja. Razdoblje Napoleonove vladavine i promjena političke i društvene paradigme koja je zahvatila cijelu Europu vrlo su detaljno i vješto prikazani. U svojem prvom filmu Scott je dao do znanja publici i konkurenciji da je ozbiljan redatelj. Gledajući retrospektivno, The Duellists je film koji sjajno najavljuje Scottov autorski potpis, mnogo istraživanja, posvećenost detaljima i inteligentni, neovisni protagonisti. Ljubitelji povijesti ovim filmom doći će na svoje, ali ne treba zaboraviti da je “Dvoboj do istrebljenja” također drama obogaćena sjajnom karakterizacijom likova.