StoryEditor

ADVENTIZACIJA ILI KULTURIZACIJA Koji su prioriteti Grada Zagreba?

‘Bojim se da ne postoji nitko tko bi stalno radio na tome da se ta obnova dogodi. Sad nakon potresa i krize uzrokovane koronavirusom, bojim se da kino još dugo godina neće biti obnovljeno‘, smatra upravitelj kina Europa, Boris T. Matić
Autor:
Global.
15/04/2020 u 08:14 h
31.05.2019., Zagreb - Trgovacki sud u Zagrebu donio privremenu mjeru kojom zabranjuje Gradu da udje u posjed Kina Europa do okoncanja postupka. Boris Matic Photo: Marin Tironi/PIXSELL
31.05.2019., Zagreb - Trgovacki sud u Zagrebu donio privremenu mjeru kojom zabranjuje Gradu da udje u posjed Kina Europa do okoncanja postupka. Boris Matic Photo: Marin Tironi/PIXSELLMARIN TIRONI/PIXSELL
Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode donio je 27. svibnja 2019. godine rješenje kojim se Grad Zagreb obvezao na izradu detaljne tehničke dokumentacije za sanaciju zgrade kina Europa najkasnije u roku od 120 dana. Taj je rok, ističe Večernji list, istekao još u rujnu 2019. godine. Tri mjeseca kasnije, 10. prosinca 2019. usvojen je proračun Grada Zagreba za 2020. godinu u kojem nema osiguranih sredstava za obnovu kina Europa. Stoga se omiljeno zagrebačko kino, zatvoreno uz objašnjenje hitne rekonstrukcije, neće obnoviti niti ove godine.

Žurno zatvoreno

"Dogodilo se točno ono što smo govorili pred godinu dana. Obnova kina je bila izgovor da se nas na ružan način potjera iz prostora kina Europa, koje smo od zapuštenog mjesta pretvorili u kino s najboljim programom u Europi", za Global komentira Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala. Matić je 11 godina upravljao kinom Europa, a Grad Zagreb, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, bez mogućnosti dogovora iselio ga je iz prostora kina. Voditelji kina Europa na službenim su stranicama objavili da su Gradu Zagrebu ponudili nekoliko modela obnove kina, pri čemu sredstva restauracije ne bi bila na teret građanima Zagreba i poreznim obveznicima Republike Hrvatske. Ipak, njihovi su prijedlozi odbijeni bez ikakve osnove, ističe Matić. "Nije postojala nikakva osnova odbijanja, jer nije postojao niti razgovor. Osam godina smo pokušavali razgovarati s ljudima u Gradu", kaže voditelj ZFF-a. Dodaje da su od velikog broja predloženih sastanaka i gomile dopisa u kojima su predlagali načine parcijalne obnove bili tek na dva sastanka i dobili odgovor na svega jedan dopis. Foto: Marin Tironi/PIXSELL "I to je bilo to, komunikacija nije postojala", nezadovoljan je bivši zakupnik kina Europa, koje je 2016. osvojio nagradu "Europa Cinemas” za najbolji europski program.

Bandić o obnovi

Kada je Tomislav Tomašević, član opozicije u Gradskoj skupštini, na sjednici u travnju prošle godine postavio pitanje zašto trenutni zakupci ne mogu ostati u kinu dok ne krene obnova, zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić odgovorio je da će u art kinu do zadnjeg dana biti članovi Umjetničke organizacije Zagreb Film Festivala jer će obnova započeti odmah 1. lipnja, prenosi Večernji list. Međutim, prema posljednjim saznanjima, za obnovu Kina Europe još nije napravljena niti tehnička dokumentacija, a kamoli pronađena i osigurana sredstva. Nakon obnove, istom je prilikom naveo gradonačelnik, kreće natječaj za zakup na kojem će se odabrati najbolja ponuda. Istaknuo je, prenosi Večernji list, da kino Europa nije "ni babovina ni ćaćovina" da bi ga se, nakon obnove, predalo natrag u ruke bivšim zakupcima. Nelogična je činjenica da je u veljači 2019. godine Gradski ured za kulturu odobrio kinu Europa javna programska sredstva u iznosu od 420.000 kuna, ističe HRT, iako je tada gradska vlast morala znati da će nakon isteka najma doći do renovacije prostora te će održavanje programa, planiranih za lipanj i nadolazeće mjesece, postati upitno. "Sve manifestacije su se održale u kinima Tuškanac, a neke i u Kinoteci. Tuškanac je udomio festivale, ali je on bitno manja dvorana od kina Europa. A Kinoteka je u jako lošem stanju", navodi Matić. Dobivena sredstva potrošena na organizaciju tih manifestacija i plaćanje drugih dvorana, dodaje.

Kontinuirani kulturocid

Matić ističe da slučaj kina Europa nije jedini takav slučaj u Zagrebu već se radi, kaže, o višegodišnjem kulturocidu. "Kulturocid je i nečinjenje", ističe i objašnjava da se već 15 godina govori o izrađivanju dokumenta kulturne politike Grada Zagreba, na kojem su u nekoliko navrata radile razne radne skupine, a svaki put bez krajnjeg rezultata. "Sve se radi manje-više stihijski, bez plana i razmišljanja. U proteklih šest, sedam godina onima koji upravljaju Gradom ili onom koji upravlja Gradom – važnija je bila adventizacija Grada, nego nekakva stalna kulturna politika", napominje Matić, koji je u strahu zbog činjenice da trenutno nitko ne upravlja kinom Europa, već je ono u nadležnosti Grada. "Bojim se da ne postoji nitko tko bi stalno radio na tome da se ta obnova dogodi. Sad nakon potresa i krize uzrokovane koronavirusom, bojim se da kino još dugo godina neće biti obnovljeno", navodi Matić. Koliko je kino Europa pogođeno potresom koji je zadesio Zagreb 22. ožujka i je li nastala šteta koja bi mogla utjecati na daljnji tijek renovacije poslali smo upit Gradu, iz kojeg na naš upit, do objavljivanja ovog članka, nisu odgovorili.

‘Posebno mjesto‘

Oko čitave situacije zatvaranja kultnog kina, u Zagrebu je nastao opći kaos, organiziran je skup pod nazivom "Ne damo kino Europa", redoviti posjetioci lijepili su pisma podrške na fasadi zgrade, a podršku i nezadovoljstvo zatvaranjem izrazili su i brojna lica hrvatske i europske filmske i kulturne scene, kao što su 2i Film, Sarajevo Film Festival, književnik Damir Karakaš i brojni drugi. [caption id="attachment_16826" align="aligncenter" width="696"] Foto: Marin Tironi/PIXSELL "Kino Europa za mene je uvijek bilo posebno mjesto. Od kad sam prvi put zakoračio i ostao oduševljen interijerom i njegovom nostalgičnom atmosferom, do nebrojenih posjeta od kojeg je svaki bio uvijek malo više od samo odlaska u kino", ističe Matej Ešegović, dugogodišnji posjetitelj kina Europa, kojem je u pamćenju posebno ostao odlazak na mjuzikl "Kosa". "Taj događaj mi je posebno drag, što zbog filmskog klasika, što zbog mjesta gdje sam ga gledao jer sam to kino uvijek smatrao kazalištem s filmskim platnom. Atmosfera je bila jednostavno savršena", ističe Matej, a slično mišljenje dijeli i Kristina Lovrić koja ističe kako nije ostala tek bez kina već i bez volje za odlazak u centar grada. "Gdje da sjednem s prijateljima, u jedan od bezličnih fensi kafića za gradsku zlatnu mladež? Hvala, nije mi gušt", kaže Kristina, kojoj je kafić u sklopu kina Europa bilo mi omiljeno sastajalište za privatna i poslovna druženja zbog dobre atmosfere i ugodnog prostora. "Osjetilo se da netko to vodi glavom i srcem", napominje Kristina koja je prije četiri godine prestala posjećivati ‘popularna‘ kina jer joj je više odgovarao program kina Europa, čiji zanimljivi filmovi i kvalitetna režija, kaže, stimuliraju mozak. Tugu zbog zatvaranja kina Europe ne krije ni Dragiša Mioč koji je više od dvije godine radio u kinu kao kokičar i šanker. "Što reći, bili smo jedna velika obitelj, od voditelja preko ekipe iz projekcijske, iz ureda, nas iz ugostiteljstva", nostalgičan je Dragiša kojem je, nakon hrpe studentskih poslova, onaj u kinu Europa bio najdraži. "Njega se i danas rado sjetim, ali s tugom jer je zatvoreno i zgrada propada", kaže Dragiša, a koliko mu je kino Europa značilo govori i to da ga je odabrao kao temu svog diplomskog rada. "Sudbina kina Europa jedna je tužna priča. Točan razlog tome svemu, moram priznati, ne znam, niti sam se trudio previše ulaziti u detalje. Tko je kriv za što i zašto je to sve tako kako je, iskreno, mislim da nitko od nas ne može znati sa sigurnošću", smatra Matej.
19. travanj 2024 11:15