Foto: Korana Povijač/Global

Na 67. Pula film festivalu (PFF) u sklopu programa “Kratka Pula” održat će se premijera kratkog dokumentarnog filma “Odjeci”, autora Mateja Đuzela i Renate Šimić. Film govori o pulskoj robnoj kući “Istra” iz perspektive dvoje naratora Puljana – autora filma Mateja i Renate.

Ideja za snimanje nastala je iz nostalgije i potrebe da ispričaju svoju povezanost s prostorom nekadašnje robne kuće, koja je nekoć bila centar društvenih zbivanja, a danas ju građani zaobilaze u širokom luku, kaže za Global redatelj i scenarist filma, Matej Đuzel kojeg je upravo Pulski filmski festival inspirirao da se bavi filmom.

Puljani o Puli

“Odrastao sam doslovno stotinjak metara od Arene tako da je Pula film festival uvijek imao velik značaj za mene jer bi čitav kvart živnuo za vrijeme održavanja festivala”, ističe Đuzel i dodaje da je imati film na velikom festivalu kao što je Pula film festival potvrda dosadašnjeg rada i motiv za daljnji napredak.

Mladom redatelju je PFF uvijek bio centralni događaj svakog ljeta. Upravo zbog sentimentalne povezanosti s festivalom, kaže da mu je golemo zadovoljstvo imati premijeru vlastitog filma na ovom festivalu.

Foto: Korana Povijač/Global

“To je jedna od onih stvari o kojima sam često razmišljao, možemo reći maštao i sad kad se ostvarilo osjećam zbilja veliku osobnu sreću i na kraju krajeva obvezu da nastavim s novim idejama i projektima”, napominje mladi redatelj koji je osim vlastitih autorskih filmova radio kao direktor fotografije, snimatelj i montažer na brojnim projektima drugih autora.

“Nekad je lakše raditi na tuđim projektima nego svojim jer je lakše biti objektivan kad se ne radi o vlastitoj ideji”, smatra Đuzel i ističe da je najvažnije okružiti se talentiranim i motiviranim ljudima “jer film je definicija timskog rada”.

Timski rad

Đuzel je tako u timu s Renatom Šimić već šest godina, a upravo ga je ona dovela na Televiziju Student, za vrijeme studiranja novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, gdje su učili pod mentorskim palicama Tene Perišin i Igora Mirkovića. Zajedno su radili na televizijskim emisijama, dokumentarnim filmovima, igranim filmovima, televizijskim prilozima i promotivnim filmovima. Đuzel vodi tvrtku Adria Visio, Šarić je vlasnica obrta za video produkciju Flip Clip, a zajedno rade i u udruzi PANK gdje također surađuju na video i filmskim projektima.

“Ovaj film smo zajedno producirali, napisali, snimili i montirali, a imamo i neke druge projekte u različitim fazama razvoja”, kaže redatelj i scenarist i dodaje da ovim filmom želi poručiti Puljanima da svi zajedno moraju djelovati da bi oživjeli zapuštene i napuštene gradske prostore kojih je u Puli mnogo.

‘Istra’ kao okupljalište Puljana

Robna kuća jedna je od napuštenih pulskih prostora koja je nekoć, opisuje Đuzel, imala važnu ulogu u identitetu grada pa je Puljanima tužno gledati je kako s godinama polako propada. Listajući stare fotografije gradske tržnice koja se nalazi odmah pokraj robne kuće, vratila su mu se sjećanja na ljeta u Puli 90-ih godina, a ideja za film počela se rađati.

“Tad je subotnji odlazak s roditeljima u grad bio poseban događaj, a u središtu toga bila je nezaobilazna Robna kuća. Tamo su se ljudi nalazili na kavi, roditelji išli kupovati sve za dom, a mi djeca smo išli gledati igračke i voziti se po stubama gore-dolje”, prisjeća se redatelj koji je nedugo nakon toga počeo zapisivati svoja sjećanja na “Istru”. Budući da u početku nije znao kakvu strukturu filma želi, već samo da želi film osobne prirode, Šimić mu je pomogla s idejom da upravo njih dvoje budu naratori.

“Upalili smo mikrofon da probamo i samo jedan pokušaj nam je trebao da dobijemo točno ono što smo željeli”, zadovoljan je Đuzel i dodaje da su unatoč tome što je teško ispričati zaokruženu priču u malo vremena u tome ipak uspjeli.

“Dokumentarni film je ponekad kao slaganje puzzle za koju ne znaš kako treba izgledati”, kaže mladi redatelj.