Foto: Pixabay

Kino Europa jučer je proslavilo 95. rođendan, a kako su vrata popularnog kina zatvorena već gotovo godinu dana, svoje su posjetitelje obradovali online videotekom. Četrdesetak filmskih naslova koji su činili dio redovnog repertoara Kina Europa od 2009. do 2019. godine sada su dostupni na novoj platformi Kino Europa Online. Platforma je pokrenuta kako bi se održao kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa te kako bi se odala počast kinu čije zatvaranje Zagrepčani još nisu preboljeli.

Filmski program dostupan putem interneta simbolično je podijeljen na Veliku dvoranu, u kojoj će biti prikazivani suvremeni cjelovečernji filmovi s nekadašnjeg programa kina te dvoranu Müller, koja će voditi na internetsku platformu croatian.film, a koja prikazuje kratkometražne hrvatske filmove.

Cijene najma filma kreću se od 10 do 18 kuna, a svake srijede i nedjelje u 19 sati, Kino Europa će na svojim stranicama objaviti kod za besplatno gledanje filma, u trajanju od 72 sata. Prvi u nizu besplatnih naslova je indijski film “Pogrešna dostava”.

Drame, politički biografski trileri, dirljive priče o odrastanju, dio su raznovrsnih žanrova dostupnih u ovoj online videoteci, a donose i neke od najhvaljenijih filmova za djecu i mlade iz prošlog desetljeća kao što su “Moja sestra mršavica” Sanne Lenken, “Moje neobično ljeto s Tess” Stevena Wouterlooda i animirani filmski hit “Moj život kao Tikvica” Claudea Barrasa. Cilj je u narednim tjednima proširivati ponudu u suradnji s domaćim distributerima čiji su naslovi također bili dio repertoara.

Realizacija platforme Kino Europa Online počela je kao odgovor na nedostatak redovnog programa uzrokovanog zatvaranjem Kina Europa, a veliku je igru odigrala ugroženost nezavisnog kinoprikazivaštva zbog pandemije koronavirusa. Umjetnička organizacija Zagreb film festival, koja je do lipnja prošle godine upravljala Kinom Europa, poručuje kako će s nadom u pozitivniju budućnost, nastojati i dalje održavati i poticati filmske aktivnosti kako bi se barem donekle umanjila nastala praznina.

Prije nego li je Grad Zagreb, zbog još nezapočete renovacije, zatvorio kino njegove je programe godišnje posjećivalo oko 120.000 gledatelja, a kvalitetu i važnost ove institucije potvrdila je i Mreža europskih kina Europa Cinemas dodijelivši UO ZFF nagradu za najbolji europski program u 2016. godini.