Foto: Pixabay

Organizacija European Film Promotion izabrala je hrvatskog producenta Danijela Peka za sudjelovanje na ovogodišnjoj online platformi Producers on the Move. Platforma se inače održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, no zbog pandemije koronavirusa festival je odgođen, a platforma je dobila online izdanje.

Promocija hrvatskih projekata

“Cijeli će se program, koji uključuje predstavljanje radova i sastanke “jedan na jedan” s kolegama, filmskim stručnjacima, sales i marketing agentima, realizirati kroz sastanke na Zoomu iz vlastitog ureda ili doma”, objasnio nam je Pek, hrvatski televizijski i filmski producent i osnivač produkcijske kuće Antitalent.

Pek je odabran zahvaljujući uspješnom producentskom opusu i radu na višestruko nagrađivanim igranim filmovima poput “Goran”, “Vis- À-Vis” Nevija Marasovića i “Lajkaj i ti mene”, Leonarda Guerre Seràgnolija. Tu su i dva još nedovršena projekta, “Črna mati zemla” i “Murina”. Nakon završene produkcije na Akademiji dramskih umjetnosti i politologije na Fakultetu političkih znanosti, Pek je radio kao novinar i urednik na radiju i televiziji. Diplomat je EAVE producentskog i alumni Berlinale Talents programa, a prvi film je producirao 2013. godine.

“Smatram ovo odličnom prilikom da se na europskoj razini promoviraju i hrvatski producenti i njihove produkcije poput našeg projekta “Črna mati zemla”, adaptacija romana Kristijana Novaka, na kojem radimo”, istaknuo je Pek, kojem će predstavljanje projekta na ovoj platformi biti prilika za bolji razvoj rada.

“Ugodan je osjećaj i prvenstveno je korisno biti izabran za sudjelovanje”, rekao je producent. Nadodao je da se veseli upoznavanju novog kruga ljudi s kojima je tek dijelom bio u kontaktu.

Odskočna daska

Svake godine, organizacija EFP, na temelju producentskih radova i međunarodnih koprodukcija, odabire 20 producenata za sudjelovanje na platformi. Producers on the Move okuplja nacionalne filmske centre i agencije za promociju i promidžbu iz 38 europskih zemalja. Njihov je cilj umrežiti se na zajedničkim projektima u europskim filmskim koprodukcijama putem predavanja, radionica i sastanaka ‘jedan na jedan’ s filmskim stručnjacima. Projekt pruža mogućnost promocije u međunarodnim industrijskim publikacijama, a u programu je dosad sudjelovao 441 producent, od kojih su neki postali i dobitnici nagrade Oscar. Hrvatski Audiovizualni Centar punopravni je član EFP-a od siječnja 2009. godine.

“Jako je važno u ovim izazovnim vremenima nastaviti podržavati, promovirati i spajati kreativce s obećavajućim karijerama te njihovim radovima pružiti vidljivost i mogućnost koprodukcija unutar Europe”, ističu iz EFP-a.

Online program namijenjen europskim producentima čije su karijere u usponu, no već su producirali zamjetne koprodukcije, realizirat će se od 11. do 15. svibnja. Uz organizaciju EFP, u realizaciji programa sudjeluje i Creative Europe – MEDIA Program.