StoryEditor

RECENZIJA: DJEVOJKA KOJA OBEĆAVA Film koji se ne može staviti u ladicu

Slojevitost likova, kako fiktivnih tako stvarnih ljudi, redateljica Emerald Fannell prikazala koktelom žanrova
Autor:
Global.
24/04/2021 u 12:50 h
Djevojka koja obecava<br />
24.4.2021.<br />
Zagreb, Hrvatska
Djevojka koja obecava 24.4.2021. Zagreb, Hrvatska
Čini se da su ovogodišnji Oscari odabrali biti politički revoltirani. Dok "Juda i crni mesija" i "Suđenje čikaškoj sedmorici" slave Black Lives Matter prosvjede, "Djevojka koja obećava" je svojevrstan način da se #MeToo pokret vrati u prvi plan nakon što je pao u sjenu borbe protiv rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama. No, europskim filmofilima pa tako i hrvatskoj publici, "Djevojka koja obećava" došla je u pravo vrijeme, ako se uopće može tako nazvati, taman u jeku seksualnih skandala na fakultetima i javnoj televiziji koji su eskalirali nakon ispovijesti glumice Milene Radulović.

Slojeviti likovi i teško odredljivi žanr

Redateljica Emerald Fannell, koju javnost zna po ulozi u Netflixovoj uspješnici "Kruna", gdje glumi vojvotkinju od Cornwalla Camillu, te filmovima "Ana Karenjina" i "Dankinja", u ovom filmu napravila je pravi miks žanrova. Tako se film, baš kao ni glavna protagonistica Cassie, nikako ne može ukalupiti. Iznenađujuće dobra Carey Mulligan koja je utjelovila ulogu Cassie, naizgled je razvratna i slobodoumna djevojka željna zabave, a zapravo se u njoj krije duboko povrijeđena žena željna osvete nad muškarcima koji ne prihvaćaju da "ne" uvijek znači "ne", bez obzira na to bila djevojka pijana ili trijezna, polugola ili zakopčana do grla. Cassie se teško čita, ne može se definirati niti pospremiti u ladicu, kao ni svaka druga žena. Čini se da je upravo tu slojevitost likova, kako fiktivnih tako stvarnih ljudi, Fannell prikazala koktelom žanrova. Naizgled crna komedija s elementima trilera u času postaje i ljubavna komedija i drama, a nove elemente poprima istovremeno neprimjetno i naglo. Carey Mulligan, koja je zaradila nominaciju za najbolju glavnu žensku ulogu, fantastično je sjela u ulogu Cassie. Njezini prijelazi iz pomalo sociopatskih femme fatale trenutaka do dijametralno suprotne uloge prosječne 30-godišnje djevojke koja se još uvijek nije osamostalila, izvedeni su s lakoćom. Ipak, njezina izvedba, slažu se svi oni koji su pogledali "Odred otpisanih" ("The Suicide Squad") neupitno podsjeća na ulogu Harley Quinn, koju je maestralno odradila australska glumica Margot Robbie. Robbie je svoj pečat zaista i ostavila na ovom filmu s obzirom da spada na podužu listu producenata, a definitivno bi se odlično našla i u ulozi Cassie.

Tema za (ne)pobrat Oscara

Film je zaista sve adute stavio u ruke Mulligan kao glavne protagonistice. Njezina pojava i uloga potpuno zaokupe pažnju gledatelja, a "Djevojka koja obećava" kao svaki dobar film otvara dijalog i započinje raspravu. Aktivistički nastrojen i s neupitno važnom temom pokupio je mnogo nominacija za Oscara, no upitno hoće li u konačnici pokupiti kojeg zlatnog kipića. Naime, Akademija koja dodjeljuje ovu najvažniju filmsku nagradu gotovo svake godine nalazi se na udaru kritika zbog svoga sastava kojeg čine uglavnom moćni bijeli muškarci pa se ta činjenica često spominje kao razlog zašto na Oscarima navodno slabo prolazi sve što ima veze sa ženskom emancipacijom i rasnom jednakosti. Ovaj u najmanju ruku provokativni redateljski prvijenac Emerald Fennell pokupio je pet nominacija - za najbolji film, originalni scenarij, montažu, najbolju redateljicu i najbolju glavnu žensku ulogu. Hvalevrijedna je posebice nominacija za najbolju redateljicu/redatelja s obzirom na to da je Fannell ovo prva redateljska uloga, a ovom je nominacijom ujedno postala i prva Britanka koja je ikada nominirana u ovoj kategoriji. Čini se da najvjerojatniji Oscar za "Djevojka koja obećava" onaj u kategoriji najboljeg originalnog scenarija, za koji je Fannell već osvojila BAFTA, Critics‘ Choice i WGA nagrade. https://www.youtube.com/watch?v=7i5kiFDunk8
19. travanj 2024 20:19