Ne, pred gledateljima nije još jedan pokušaj “Brzih i žestokih” već se radi o kvalitetnoj drami koja priča istinitu priču o ljubavi prema automobilima i vožnji, ali i povijesnom sukobu između dvije kompanije, Forda i Ferrarija.

U središtu radnje je poznata francuska automobilska utrka Le Mans, koja se sastoji od 24 sata neprestane vožnje, započela još 1923. godine. Priča započinje s Carollom Shelbyjem (Matt Damon), vozačem koji je bio prvi Amerikanac koji je osvojio Le Mans i to 1959. godine, koji nakon što se povlači zbog zdravstvenih razloga postaje trgovac automobilima. Nasuprot poznatom Shelbyju je Ken Miles (Christian Bale), Britanac koji je automobilski inženjer i vozač utrka u slobodno vrijeme. Dvojac udružuje snage kako bi izradio automobil kojim će Ford Motor Company pokušati svrgnuti Enza Ferrarija, koji drži tron Le Mansa već godinama.

Provjerena kvaliteta glumaca

Iako film traje 150 minuta, ne osjeća se ta vremenska težina, a gledatelja radnja drži napetim svo vrijeme. Kada su nositelji filma glumački dvojac Damon – Bale, koji već imaju oskarovsku razinu, jednostavno se utopiti u film misleći da se nalazite u automobilskoj radionici, u Kaliforniji šezdesetih, gledajući Milesa kako baca francuski ključ na Shelbyja. Damon je imao zadatak iznijeti lik bivšeg vozača koji se bori sam sa sobom dok balansira pritisak automobilskog magnata sa svojim šefovima u odijelima. Bale je pak morao prikazati poseban odnos i s automobilima, gdje pobjedu odnose scene monologa u automobilu s njegovim simpatičnim naglaskom. Odnos između dvojice prijatelja, smirenog i temperamentnog, odnos u braku, odnos oca i sina, sve je to na platno donijela iznimna glumačka ekipa.

Mladi Noah Jupe kojeg publika zasigurno pamti još iz filma “Čudo”, čini se kako živi san iznimno mladog glumca, a nema sumnje da je svijetla budućnost pred njim jer i ovom filmu pokazuje zavidnu razinu glume igrajući Petera, sina Kena Milesa. Josh Lucas imao je onaj omražen zadatak, ali s obzirom na to koliko ga gledatelji zamrze tijekom i nakon filma, čini se da je ulogu negativca Lea Beeba, izvršnog direktora u Fordu, izvrsno odradio. Supruga Kena Milesa, Mollie Miles, jedini je ženski lik filma. Odglumila ju je Caitrona Balfe, koju televizijska publika dobro poznaje zahvaljujući ulozi u seriji “Tuđinka”. Lik Mollie ključan je u prikazu života bračnog para Miles, ali i Kena kao obiteljskog čovjeka, s emocionalno jakim scenama gdje bi se i Christian Bale pomalo preplašio svoje filmske supruge.

Elitna redateljska postava

Sama Le Mans utrka snimana je na nekoliko lokacija diljem SAD-a, a montaža je u konačnici iznijela napete sekvence francuske ceste. U jednom trenutku krajolik scena vruće Kalifornije ili kišne ceste u Francuskoj izaziva divljenje kod gledatelja, a u drugom vas tjera da posegnete za mjenjačem automobila.

Scene koje usporavaju, a spokojne su koliko i moćne, prikazujući samog vozača u tišini misli, spokoju unatoč iznemoglosti, u gotovo bestežinskom stanju na brzini od 300 kilometara na sat. U pravom trenutku tišina, zvuk motora ili pak glazba iz šezdesetih – zvuk jednostavno diše uz film i savršeno prati svaku scenu. Nema bombardiranja zvukom motora, odabir tišine i disanja vozača u ključnim trenucima objašnjava zašto “Ford v Ferrari” ima nominaciju i u kategoriji najbolje montaže i miksanja zvuka.

Redatelj iza ovog filmskog kandidata za nagradu Oscar, James Mangold, možda nije zvučno ime poput Tarantina ili Scorcesseja, ali iza sebe ima poznate filmove poput “Hod po rubu” ili “Logana”. Oskarovsko iskustvo nije mu strano, “Logan” mu je donio nominaciju za najbolji adaptirani scenarij, a kao producent je radio na glazbenoj biografskoj drami “Najveći showman”. Mangold je svakako jedan od rijetkih redatelja koji je prošao kroz razne žanrove, od akcije, komedije, mjuzikla, vesterna i stripa te nerijetko publici servirao kvalitetan film.

S obzirom na to da se radi o biografskom filmu koje je poprilično točan, automobilskim fanovima koji poznaju priču zasigurno će gledanje biti manje napeto, no s druge strane po starijoj publici koja je masovno pohitala u kina, izgleda kako neki jedva čekaju ponovo proživjeti te legendarne trenutke koji su odjeknuli svijetom.