StoryEditor

RECENZIJA: LITTLE WOMEN Feminizam po mjeri suvremenog gledatelja

Film je ujedno i klasik i moderan, iako je radnja smještena u prošlost, ostavlja suvremen dojam priče koja se lako može odigravati i danas
Autor:
Global.
01/02/2020 u 12:09 h
Priča o četiri male žene koje se bore za vlastiti životni put mnogim je djevojčicama i djevojkama obilježila djetinjstvo i mladost. "Male žene" roman je američke spisateljice Louise May Alcott kojeg je The Guardian 2013. godine proglasio najvažnijim ženskim romanom svih vremena. Popularnosti romana u prilog ide broj adaptacija koje je do sada doživio, ova priča o obitelji i ljubavi ostvarila se i u obliku igranih filmova, televizijskih serija, mjuzikla i opere. Pod redateljskom palicom Grete Gerwig, koju pamtimo kao scenaristicu i redateljicu filma "Lady Bird", nastala je najnovija verzija ovog klasika američke književnosti i pokupila čak šest nominacija za nagradu Oscar, pokazavši se tako kao najuspješnija do sad ostvarena adaptacija ove bezvremenske priče.

Novo ruho poznatog klasika

Film nije samo adaptirao originalni roman Luise May Alcott, on je u isto vrijeme prikazao nastanak samog romana. Naime, glavni lik Jo zapravo je autobiografski lik koji predstavlja upravo Alcott, a roman koji ona piše je upravo roman "Male žene". Radnja inspirirana životom autorice smještena je u mali gradić u američkoj državi Massachusetts za vrijeme američkog građanskog rata, a upravo je tamo čitav film snimljen. Protagonistice su četiri kćeri protestantskog svećenika Roberta Marcha, koje se suočavaju s izazovima odrastanja dok im otac služi vojsku. Gerwig oslikava emancipaciju žena koje se pokušavaju osloboditi nametnutih uloga u konzervativnom društvu. Umjesto da je film započeo na ratni Božić, kao što to čini knjiga, Gerwig gledateljima predstavlja Jo sedam godina stariju – napravila je potpuni zaokret u načinu pričanja priče. Dok izvorišna priča teče linearno, Gerwig se vodi asocijacijama i sjećanjima. Dobiva se osjećaj da je knjiga pažljivo secirana i ponovno sastavljena pri čemu je Gerwig ostavila svoj neizbrisiv pečat. Za još jedan svoj projekt Gerwig je angažirala Saoirse Ronan, koju smo gledali kao Lady Bird, a kojoj su "Male žene" donijele impresivnu četvrtu nominaciju za Oscara. Ronan je utjelovila Jo, drugu najstariju sestru koja sanja o objavljivanju knjige. Najstariju sestru Meg glumi Emma Watson, dok ostale sestre, Beth i Amy, glume Eliza Scanlen i Florence Pugh. Likovi četiriju sestara prikazuju četiri potpuno različite osobnosti tako da se s njima mogu poistovjetiti čitatelji najrazličitijih dobnih i socioekonomskih skupina. Među glumačkom postavom našla se i Oscarom nagrađena Meryl Streep koja igra konzervativnu tetu March.

Suvremeni prikaz prošlosti

Film je ujedno i klasičan i moderan, iako je radnja smještena u prošlost ostavlja suvremen dojam priče koja se lako može odigravati i danas. Iako dosljedna romanu, Gerwig radnju uspijeva pretočiti u današnji svijet, teme poput emancipacije i feminizma zaogrnula je u novo ruho tako da film bude po mjeri suvremenog gledatelja. Tomu u prilog ide činjenica da je Građanski rat, u čijem se okrilju odigrava radnja, tek blagi pozadinski okvir koji nema većeg tematskog značenja pa se ostavlja prostor isključivo prikazu i razvoju likova, oko čijih se međusobnih odnosa gradi film. Iako je tema filma bezvremenska, Gerwig osvještava društvene razlike u prošlosti i sadašnjosti, a to čini pomnom kostimografijom kao dokumentom nekadašnjeg vremena te dojmljivim plesnim sekvencama snimljenima u slow-motionu na "plesnjacima" koji su, na način prikazan u filmu, ostali tek dio povijesti. Veliku ulogu u tim scenama, ali i čitavom filmu igra glazba skladana klasičnim pristupom u kojem glavnu riječ vodi klavir. Sve su glazbene dionice odrađene klavirom što povezuje film s vremenom radnje, ali i s Beth koja je s klavirom vezana gotovo pupčanom vrpcom. Glazba, također nominirana za Oscara, oslikava cijeli spektar emocija koje se izmjenjuju naglom brzinom. Film se igra gledateljevim emocijama i nakon turbulentne izmjene sreće i tuge ostavlja gledatelja u katarzi. Iako su "Male žene" klasik koji opisuje američko društvo, niti jedna od glumica nije iz SAD-a. Watson i Pugh su iz Engleske, Ronan je iz Irske, a Scanlen iz Australije, a kako svaka od četiri sestre teži drugačijim idealima, tako su različiti profili njima pripadajućih glumica pridonijeli širokoj mogućnosti povezivanja publike s likovima. Njihove jake osobnosti vođene vrhunskom suvremenom scenskom prilagodbom Grete Gerwig nesumnjivo su produžile vijek trajanja ovoj priči zahvaljujući kojoj će Jo, Meg, Beth i Amy nastaviti biti izvor inspiracije mladim djevojkama diljem svijeta.
25. travanj 2024 10:51