Foto: Branimir Hainš

U vrijeme stereotipnih božićnih filmova i velikih holivudskih naslova, koji se nisu uspjeli ugurati u ljetni raspored, u jednom je zagrebačkom kinu krajem studenog premijerno publici prikazan kratkometražni znanstveno-fantastični film “Slice of Life”. Ono zbog čega se ovaj film izdvaja od ostalih je korištenje minijatura i primjena praktičnih efekata iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća kako bi se odala počast filmovima tog vremena, posebice “Blade Runneru”, glavnoj inspiraciji za ovaj projekt.

Od poznanika do suradnika

Ime filma potječe od naziva cigareta koje se reklamiraju u filmu, a ujedno je povezan i s tematikom samog filma, jer se radi o jednoj kratkoj epizodi iz svakodnevnog života ljudi u depresivnom industrijskom gradu ne tako daleke budućnosti.

Dvojac koji stoji iza ovog ambicioznog projekta, Dino Julius i Luka Hrgović, zagrebački su filmaši koji su se upoznali zajedno snimajući i producirajući reklame za razne hrvatske tvrtke i brendove. Nakon što su garažu pretvorili u vjernu repliku cyberpunk Los Angelesa gomilom minijatura, LED svjetlima “oživili” makete i sastavili tri cijela filmska seta – kineski restoran, javni toalet i futuristički auto protagonista, bezimenog dilera drogom, odlučili su otvoriti Kickstarter kampanju.

Foto: Branimir Hainš

Iako im je prvotni cilj bio sakupiti 25.000 dolara, s vremenom su skupili čak 82.000 dolara i, zahvaljujući tom novcu, unaprijedili kvalitetu efekata, setova, minijatura, rekvizita te priveli snimanje i produkciju filma kraju. Nagrađivani na mnogim međunarodnim festivalima, među kojima vrijedi izdvojiti Short Film Festival u Los Angelesu na kojem su osvojili nagradu za najbolji znanstveno-fantastični film, odlučili su se I na premijerno prikazivanje filma zagrebačkoj publici.

U dvorani punoj zaljubljenika u film i onih koji su kroz godine podržavali ambiciozni dvojac te nastanak njihovog filma, mogli su na velikom platnu pogledati godine rada i konačni proizvod nastao u malenoj garaži obiteljske kuće koji niti malo ne zaostaje za svjetskom produkcijom.

Kratak i autentičan

Film obilježen neonskim svjetlima, panoramskim kadrovima minijatura futurističke arhitekture i prometa koji oživljavaju Los Angeles nalik onom Ridleyja Scotta, pomno snimljenih i upečatljivih zvučnih efekata kiše, strojeva i instrumentalne glazbene podloge, odnosno neizbježnih sintesajzera osamdesetih, kao da je snimljen posebno za veliko platno i kino projekcije poput ove. Kućni monitori i televizijski ekrani ne mogu dočarati autentičnu atmosferu kakvu ima “Slice of Life”, kojem je potrebno filmsko platno da dođe do punog izražaja. U filmu koji nema dijaloga, kretnje i emocije likova ključne su za daljnji tijek radnje, a očitavaju se bez poteškoća zahvaljujući izrazima lica glumaca i sjajnoj glazbenoj podlozi.

“Slice of Life” traje nešto kraće od pola sata, ali unatoč tome svaki kadar može zaintrigirati gledatelja. Nakon projekcije filma uslijedio je i kratak dokumentarac o izradi filma, koji je možda nekima razbio magiju koju je sam film predstavio, no ne umanjuje mukotrpan rad iza scena. U filmu nisu važni samo specijalni efekti, već i poruka koju nosi. Kraj filma ostavlja publiku zapanjenu odličnom vizualnom prezentacijom i atmosferom, ali i težinom te “kriške života” koja je više od naziva cigareta i samog naslova filma.

Gromoglasan pljesak ispunio je kino dvoranu te večeri, a redatelji su zauzvrat nagradili publiku craft pivom inspiriranom filmom, čiji slogan glasi: “Dark IPA for a dark future”. Naime, koliko god s jedne strane distopijski svijet filma “Slice of Life” bio tmuran i mračan, s druge strane je budućnost dvojca koji stoji iza filma, a ona je po svemu sudeći itekako svijetla.