Foto: Tomislav Cuveljak

Poznati hrvatski redatelj, scenarist i producent Arsen Anton Ostojić, uveličat će ovogodišnje izdanje Star Film Festa. Naime, posjetitelji 7. Star Film Festa imat će priliku pogledati Ostojićev nagrađivani film “F20“.

Ozbiljna priča koja se ne bavi politikom

O već afirmiranom, izrazito uspješnom, svježem filmu s kojim se predstavlja sisačkoj
publici, Ostojić govori za SFF.

“F20 je nezavisni igrani film, snimljen izvan sistema, bez sudjelovanja HAVC-a u produkciji, te s malim sudjelovanjem HAVC-a u postprodukciji filma. Riječ je o žanrovskom filmu koji se ne bavi nikakvim standardnim hrvatskim dnevnopolitičkim temama, već prije svega nastoji biti filmski zabavan, iako, iskreno, oslikava jednu prilično ozbiljnu priču. Čak je i
dijelom inspiriran stvarnim događajima koji su se dogodili u našoj zemlji. Lako je razumljiv i strancima, pa je vjerojatno i to jedan od razloga, pored svoje kvalitete, što je u zadnjih četiri, pet mjeseci osvojio desetak nagrada na međunarodnim filmskim festivalima”, kaže redatelj.

Najdraže su mu nagrade Romini Tonković u Los Angelesu i Filipu Mayeru na filmskom festivalu u Pugli u Italiji. Na pitanje zašto se odlučio za predstavljanje filma na Star Film Festu odgovara da je riječ o osobnoj povezanosti s gradom Siskom.

“U Sisku sam snimio svoj drugi film ‘Ničiji sin’ te sam emocionalno vezan za Sisak. Veseli me da publika u Sisku može vidjeti i moj novi film; zato je i rađen”, priznaje Ostojić. Iz Star Film Festa poručuju da je svima koji stoje iza festivala te na njemu neumorno rade, iznimna čast što se redatelj odlučio za prikazivanje filma u Sisku, pod zvjezdanim nebom, pred raznolikom festivalskom publikom.

Drukčije iskustvo gledanja filma

Ostojić se ostvario u različitim formama, od dugometražnog igranog filma do kratkog dokumentarnog filma. Autor je afirmiran u Europi, Americi te i dalje stvara i živi film.

“Iako se doslovno čitav svoj život, od svoje 12. godine bavim filmom, i nakon diplomiranja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i magistriranja na New York Universityju, prije 25 godina, svoje dugometražne igrane filmove sam snimio u zadnjih 15-ak godina. To su ‘Ta divna splitska noć’, ‘Ničiji sin’, ‘Halimin put’ te ovaj najnoviji ‘F20‘. Rad na filmovima me
jako veseli, tako da uvijek smetnem s uma kako je taj posao iznimno zahtjevan, naporan
i nesiguran”, pojasnio je redatelj. Za sve posjetitelje festivala poručuje da dopuste da ih film “povede na jedno zanimljivo, uzbudljivo i neočekivano filmsko putovanje kakvo se rijetko viđa u hrvatskim filmovima”.

Autor se osvrnuo i na trenutačnu situaciju koje je utjecala na film ali izrazio i optimizam.

“Gledati film na otvorenom je jedno vrlo lijepo iskustvo, potpuno drukčije nego biti zatvoren u svom stanu ili kući svih ovih mjeseci i biti prisiljen gledati filmove na televizoru ili računalu”, smatra Ostojić. “Nahrlite i uživajte!”, poručuje redatelj publici, a isto potpisuju i organizatori festivala Star Film Fest.

Global je medijski pokrovitelj Star Film Festivala.