Foto: Matea Petrović/Global

Veljača je već tradicionalno vrijeme za ZagrebDox, festival dokumentarnog filma, a ove je godine u fokusu festivala bila “nova Europa”, program koji govori o postkomunističkim zemljama. Rasprave su poticali dokumentarci iz Poljske, Češke, Bugarske, Hrvatske… O ovogodišnjem festivalu, ali i o načinu na koji uspijeva zadržati mlade i volontere, za Global je nešto više rekao direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski.

“Većina festivala u Hrvatskoj ima mladu publiku, nastupe DJ-jeva, glazbe, popratnih događanja. Motovun je, recimo, tipičan festival te vrste. Imaju nešto što mi nemamo. Stoga sam izrazito ponosan što je i naša publika zaista vrlo raznolika, od srednjoškolaca koje je nekad preslatko gledati kako se svađaju zbog nagrada, do umirovljenika”, rekao je Puhovski. Ovogodišnji je festival donio i neke novosti.

“Najveća je novost ove godine to da ćemo prikazati filmove i u Rijeci i u Osijeku. I to je tek početak. Ako odziv bude dobar, a siguran sam da hoće, sljedeće ćemo godine raditi na daljnjem širenju programa. Tako da nam je cilj na neki način taj posao koji radimo, a koji je zaista golem, iskoriste i druge sredine”, dodao je Puhovski i istaknuo važnost dokumentarnog filma danas.

“Dokumentarni film nikad ne treba prihvatiti kao jedino gledište na određeni problem – to je samo jedan prozor s određenim pogledom”, zaključio je Puhovski.