Foto: PR

Nakon odgode najznačajnijeg domaćeg festivala dokumentarnog filma ZagrebDox zbog nepovoljne epidemiološke situacije u ožujku, ovogodišnje posebno izdanje festivala održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog Centra u Zagrebu.

Sa smanjenim opsegom i uz poštivanje svih epidemioloških mjera, ljubitelji dokumentaraca imat će priliku pogledati 50-ak odabranih dokumentarnih filmskih naslova, stoji u službenom priopćenju. Nova lokacija održavanja ZagrebDoxa u Kinu SC, koje je najveća kinodvorana u Zagrebu po broju sjedećih mjesta, omogućit će da uz održavanje preporučenog razmaka filmove pogleda najveći broj gledatelja.

Natjecateljski program podijeljen je u kategorije međunarodne i regionalne konkurencije, a pažljivo odabrani naslovi pružit će gledateljima uvid u recentnu produkciju i različite
suvremene autorske preokupacije raznolikih tema, intrigantnih priča i pojedinaca.

U sklopu filmskog programa Best of the Rest prikazat će se 20-ak odabranih filmova iz
ovogodišnjih službenih programa, među kojima i retrospektivni program posvećen
nagrađivanoj britanskoj redateljici Lucy Walker, nominiranoj i za poznatu filmsku nagradu Oscar. Upravo će Walker održati online masterclass predavanje u sklopu programa ZagrebDox Pro.

Na službenoj internet stranici zagrebdox.net uskoro će biti objavljene detaljnije informacije o programu festivala, rasporedu filmova i kupovini ulaznica.

Otvorene su i prijave za 17. ZagrebDox, koji će se održati u Zagrebu na proljeće 2021. godine. Prijave se vrše putem online obrasca koji se nalazi na službenoj stranici festivala, a traju do 15. studenog za dokumentarne filmove, odnosno do 15. prosinca za filmove u produkciji.