Foto: Dorian Višnjić

Dorian Višnjić mladi je fotograf čije su fotografije dio izložbe “O životinjama i ljudima”, koja je u Etnografskom muzeju postavljena do studenoga. Iako mu se otac profesionalno bavi fotografijom od mladosti, Dorianu je fotografija ušla u fokus prije četiri godine. Tada je upisao fotografski odjel u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna.

Iako je oduvijek bio velik ljubitelj životinja, fotografska mu se radoznalost prema njima javila kad je u srednjoj školi morao napraviti fotokolekciju portreta.

‘Motivi mi iskrsnu spontano i jedino tako mi se čini pošteno raditi’, istaknuo je Dorian

“S obzirom na to da je velika većina motiva u fotografskim portretima čovjek, moja se kreativna radoznalost okrenula životinjama koje su mi zbog svojevrsne nevinosti mnogo zanimljivije od ljudi”, objasnio je Dorian.

“Što se tiče samog fotografiranja, najvažnije mi je bilo ostvariti prisnost te pokušati razbiti nevidljivu distancu između fotografa i ‘modela’ koja se često osjeti u dokumentarnoj fotografiji”, rekao je Dorian o svome pristupu fotografiji. Naravno, takav pristup nosi i određene izazove.

“Za razliku od ljudskih, životinjski se portret ne može namjestiti, te sam bio prisiljen strpljivo čekati pravi trenutak za okidanje fotki”, dodao je mladi fotograf.

Priznaje kako je malo nestrpljiv kada je riječ o tehničkoj strani fotografije, ali ga to rijetko sputava u onome što želi poručiti fotografijom.

“Motivi mi iskrsnu spontalno i jedino tako mi se čini pošteno raditi,” rekao je Dorian, i dodao: “Težim nekoj iskonskoj čistoći i istinitosti na svim razinama, što znači da ću čekati dok životinja sama izađe iz svoje nastambe koliko treba.”