Nedostatak udruga namijenjenih profesionalnim fotoreporterima postao je ozbiljan problem jer su oni danas svoje radove, u nedostatku domaćih prilika, prisiljeni predstavljati gotovo isključivo izvan Hrvatske. Promicanje uloge i važnost fotografa u svijetu medija važna je za kvalitetno novinarstvo, a fotoreporteri ističu da se kvaliteta gubi dolaskom low budget tehnologije i užurbana tržišta.

Zbor fotoreportera, kao samostalna udruga, aktivno je djelovao od 2009. do 2015. godine, kada je ujedno i održan posljednji profesionalni natječaj u Hrvatskoj. Od tada su suočeni s kroničnim nedostatkom motivirajućih uvjeta za rad.

Problem u tržištu

“Nije tu riječ samo o vanjskim pritiscima na struku nego i o općoj društvenoj apatiji koja je sveprisutna i koja cijeloj Hrvatskoj radi brojne probleme”, ističe bivši predsjednik Zbora fotoreportera Igor Nobilo. Prema njegovu mišljenju, fotoreporteri dijele sudbinu i status svih medijskih djelatnika koji su suočeni s divljim tržištem rada, kroničnim nedostatkom motivirajućih uvjeta za rad te negacijom činjenice da su mediji važan element demokratskog društva. Upravo je najveći problem, ističe Nobilo, rad u redakcijama i agencijama.

‘Problem je u tržištu i medijima koji, u želji da što prije objave vijest, prihvaćaju bilo kakve fotografije, koje su često tehnički i estetski vrlo loše napravljene’, pojašnjava Slaven Janđel

Igor Nobilo (Foto: Privatna arhiva)

“Većina je fotoreportera stalno zaposlena ili u usko vezanom odnosu s poslodavcima, koji su iskoristili stanje na tržištu te uvjetovali daljnju suradnju s fotoreporterima kroz brojna odricanja od autorskih prava”, pojašnjava Nobilo. Za bolje funkcioniranje u redakcijama i agencijama, Nobilo preporučuje fotografima i fotoreporterima da se upoznaju sa svojim pravima i zakonom te ističe kako je većina profesionalnih autora, ali i građana, nedovoljno informirana o njima. Zakoni koji štite prava fotografa, ali određuju i njihova ograničenja koja moraju poštivati, su Zakon o srodnim i autorskim pravima i Zakon o medijima.

Digitalizacija, rezanje troškova i sve veći opseg posla zbog povećanja produktivnosti nerijetko vodi upravo u suprotnom smjeru – padanju kvalitete rada.

Problem koji sve češće stvara tržište komentirao je i profesionalni fotograf Slaven Janđel.

“Problem je u tržištu i medijima koji u želji da što prije objave vijest prihvaćaju bilo kakve fotografije, koje su često tehnički i estetski vrlo loše napravljene”, pojašnjava.

Veći portali, tvrdi, fotografije obično preuzimaju od fotoagencija (Pixsell, Cropix, FaH), a manji nemaju novca ili ne žele platiti fotografije freelance fotografa, a nekad ih i plaćaju sramotno malo. Janđel smatra kako je fotoreporterima i fotografima u Hrvatskoj upravo potrebno mišljenje i potpora struke, ono što je donedavno radio Zbor fotoreportera.

Bez potpore struke

“U Hrvatskoj trenutačno ne postoji nijedna udruga profesionalnih fotoreportera koja bi promicala ulogu i važnost nas fotografa u svijetu medija”, komentira Janđel i dodaje kako su natječaji koje je Zbor raspisivao itekako poticali kvalitetniji rad i bili dobra prigoda, posebice za mlade fotografe. Trenutačna situacija fotografe tjera ih da svoje radove šalju na inozemne natječaje.

Slaven Janđel (Foto: Privatna arhiva)

Donedavno su postojale svake godine izložbe i nagrade koje je dodjeljivao Zbor, poput putujuće izložbe 100 najboljih fotoreporterskih radova koja se održavala pod nazivom “Hrvatska novinska fotografija” i godišnje nagrade koje su promovirale fotoreporterstvo i nagrađivale najvrednije.

“Prestankom tih aktivnosti, izgubili smo prigodu da podižemo ugled struke, a javnost u današnjem užurbanom ritmu života priliku za samorefleksiju na prošlu godinu kroz profesionalno i stručno oko”, istaknuo je Nobilo. S njime se slaže i urednik Lica grada, Ivan Klindić, koji smatra da u Hrvatskoj nedostaju natječaji koji će aktualizirati fotografiju te okupiti vrsne fotografe i fotoreportere.

“Nažalost, natječaji zahtijevaju volontersko vrijeme, a ljudima se ne da raditi (čast iznimkama) na takvim projektima zbog potencijalno slaba odziva i interesa uopće”, pojašnjava Klindić.