Foto: Marko Plejić

Ovo je nešto najbolje što sveučilište može pružiti – rekao je Maro Roca, asistent dirigenta, nakon uspješne premijere Mozartove opere “Così fan tutte” koja se prošlog petka održala na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Ovaj projekt povezuje više zagrebačkih fakulteta i akademija, a izvedba je rezultat rada brojnih studenata iz gotovo svih područja. Studenti Muzičke akademije bili su zaduženi za glazbu, studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta za kostime, dok su za scenografiju zaslužni studenti arhitekture.

Maro je student četvrte godine dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, koji je na ovoj izvedbi asistirao dirigentu Tomislavu Fačiniju. Ovo mu nije jedini projekt ove godine, ali je istaknuo da je to najveći projekt što se tiče suradnje studenata različitih fakulteta i akademija. Maro je razdoblje dugih priprema opisao kao ‘muku’ ali je uz smijeh nadodao da je sve to pozitivno.

“Na kraju radimo ono što volimo i ovo nam je praksa. Ovime ćemo se baviti”, zaključio je Maro. Iako možda nije bilo najlakše, objasnio je kako sudjelovanje na ovakvom projektu može biti ključno za daljnji rad.

“Svako iskustvo dobro dođe, pogotovo ovdje u Hrvatskoj gdje ima jako malo prilika, ako se usporede s onima vani”, istaknuo je. Zadovoljan je i reakcijom kazališne publike koja je mlade talente nagradila glasnim pljeskom.

Opera “Così fan tutte” među zadnjim je operama velikog Wolfgang Amadeus Mozarta.  Naslov bi se mogao prevesti kao “Sve su takve” što bi se odnosilo na dvije sestre Fiordiligi i Dorabellu, čiji su se ljubavnici okladili da su im njihove drage najvjernije. Kako bi ova spletka uspjela u nju se uključuje i vragolasta služavka Despina koju glumi Anabela Barić.

“Ovakav projekt studentima otvara vrata jer im pokazuje uvjete rada u kazalištu. Svaki nastup može biti prilika, nikad ne znate”, rekla je Anabela Barić

“Divno je bilo biti Despina”, priznala je Anabela, studentica pete godine pjevanja na Muzičkoj akademiji. U protekle tri godine pjevala je u mnogim operama, od Hendelove “Agripine” pa sve do Janáčekove “Lukave male lisice”, da bi ove godine diplomirala u ulozi Despine. Pripreme koje su trajale šest mjeseci i ponekad bile stresne, nisu joj stvarale problem jer, kako kaže, već je navikla na to, ali i da je bio užitak sudjelovati na ovom projektu.

“Ovakav projekt studentima otvara vrata jer im pokazuje uvjete rada u kazalištu kakve inače ne bi imali prilike vidjeti. Šminka, kostimi, scenografija – bitno je sudjelovati jer će se velik broj nas, nadam se, i zaposliti ovdje. Svaki nastup može biti prilika, nikad ne znate”, rekla je Anabela.

Kako je sama karijeru započela kao pjevačica u zboru, mladim pjevačima, i svima koji o tome razmišljaju, poručuje da se prijavljuju na audicije.

“Ako ne dobijete ulogu javite se za zbor, javite se za statista. Biti u projektu mnogo znači jer na kraju izađeš spreman za posao i izazove koji te tamo čekaju”, istaknula je.