StoryEditor

FESTIVAL RAZLIČITOSTI Kako Eurosong postaje platforma borbe i prihvaćanja LGBTQ+ zajednice?

Po prvi put u povijesti Eurosonga pobjeda je otišla u ruke osobe koja se izjašnjava kao nebinarna osoba

Autor:
Ira Sorić
13/05/2024 u 18:14 h
<p>Nemo, Conchita Wurst, Olly Alexander, Luke Black</p>
Nemo, Conchita Wurst, Olly Alexander, Luke BlackINSTAGRAM

Po prvi put u povijesti Eurosonga pobjeda je otišla u ruke osobe koja se izjašnjava kao nebinarna osoba. Povijesni je to trenutak. Sjajne trenutke nekih od najupečatljivijih pobjeda na Eurosongu često ne možemo svesti samo na glazbu. Oni postaju simbol borbe, hrabrosti i zajedništva. Kad je Dana International, izraelska pjevačica, podigla pobjednički trofeji 1998. s pjesmom "Diva", i kada je Conchita Wurst, austrijski umjetnik, zapalilo pozornicu 2014. sa svojom snagom i pjesmom "Rise like a Phoenix", njihove pobjede nisu bile samo trijumfi za njihove zemlje, već i za sve one koji su se ikad osjećali odbačeno ili zanemareno. Njihove pjesme nisu samo odjekivale melodijama, već su postale himne slobode, hrabrosti i prihvaćanja.

Evolucija Eurosonga u sigurno okruženje za LGBTQ+ izvođače

Eurosong je s godinama postao ne samo glazbeni događaj, već i sigurno mjesto za pripadnike LGBTQ+ zajednice diljem Europe i šire. Drugi tjedan u svibnju postaje vrijeme gdje se pripadnici ove zajednice mogu izraziti na kreativan način, bez straha od osude ili diskriminacije. No, put do tog statusa nije bio lak, što nam potvrđuju iz Zagreb Pridea, queer feminističke i antifašističke udruge koja se zalaže za ostvarenje aktivnog društva solidarnosti i ravnopravnosti slobodnog od rodnih i spolnih normi i kategorija te bilo koje druge vrste opresije.

"Eurovizijsko natjecanje je postalo gay-friendly ne zbog nas, ne zato što nam je netko tamo htio pružati ruku i podržati nas u našim nastojanjima, već smo ga mi takvim desetljećima gradili i izgradili: sa svim našim umjetnicama i umjetnicama, muzičarima, visažistima, frizerima, cvjećarima, scenografkinja, voditeljicama, dizajnericama, kreatorima, plesačicama i plesačima, back-vokalima," kaže koordinator Zagreb Pridea.

Također, dodaje kako je Eurosong danas poseban i prepoznatljiv upravo zbog velikog truda i rada zajednice.

"Danas mnogi i dalje vole i gledaju Eurosong baš zato jer jest prožet (i) našim humorom, našom kreativnošću, našim našom snagom i našim ponosom. I dalje je kontinentalno popularno i uspješno zbog nas, a ne radi nas", ističe koordinator Zagreb Pridea Franko Dota.

‘Nova godina na proljeće‘

U srcu svake melodije Eurosonga, odražava se ritam zajedništva, raznolikosti i slobode izražavanja. Za LGBTQ+ zajednicu, Eurosong nije samo glazbeni događaj, već proslava autentičnosti, hrabrosti i zajedništva. Dok Eurosong pronalazi svoj put kroz note i harmonije, pripadnici LGBTQ+ zajednice, pronalaze svoj glas unutar tih zvukova.

"LGBT zajednica voli Eurosong oduvijek. I Eurosong je nekad to shvatio, pa i unovčio, ako baš hoćete. I mi smo ga prigrlili i učinili (i) našim festivalom, kvir ‘novom godinom na proljeće‘. Nama ne treba nikakav glazbeni festival da bismo bili i bile svoje i aut, da bismo se borili za naša prava i slobode. Eurosong treba nas, ne mi njega. I dobro je da je tako, a tako je bilo ove godine i bit će dogodine", ističe Dota.

Voditeljica i pjevačica Ida Prester, koja je poznata je po tome što se otvoreno zalaže za prava LGBTQ+ populacije, a nastupala je na otvaranju Merlinka festivala 2017. godine, Beogradskoj paradi ponosa 2018. godine te se aktivno uključila u kampanju #bićebolje, koja promiče povećanje tolerancije prema osobama različite seksualne orijentacije, iznijela je svoje mišljenje na ovu temu.

"Drago mi je da je Eurosong postao jako popularan zadnjih godina. Jasno je da je Eurosong manifestacija plesa, muzike i radosti u svim duginim bojama. Na taj način itekako mijenja percepciju o LGBTQ+ umjetnicima i osobama," naglašava pjevačica.

LGBTQ+ prisutnost na Eurosongu kroz oči fanova

Isto tako, fanovi Eurosonga uživaju u različitostima i kreativnosti koje LGBTQ+ zajednica donosi na ovo glazbeno natjecanje. Za mnoge od njih, Eurosong nije samo prilika da uživaju u glazbi, već i da se dive raznolikosti izvođača, njihovim scenskim nastupima i porukama koje šalju.

LGBTQ+ umjetnici često donose svježinu, originalnost i autentičnost na pozornicu Eurosonga, istovremeno otvarajući prostor za dijalog o važnim temama poput ljubavi, prihvaćanja i borbe za prava. Njihovi nastupi često pružaju platformu za promicanje inkluzivnosti i podršku raznolikosti, čime Eurosong postaje ne samo glazbeni spektakl, već i simbol progresivnosti i otvorenosti uma.

"Eurosong prate mnoge LGBT+ osobe i mislim da u njemu često vide utjehu jer i na Eurosongu često sudjeluju LGBT+ izvođači. Vjerujem da mnogima znači kada LGBT+ izvođač osvoji dobar plasman," ističe Hrvoje Debeljak, vjerni fan Eurosonga.

Vezani članci
27. srpanj 2024 05:12